Advertentie
Advertentie

Crisis remt internationaal toerisme af

Toeristen voor de Taj Mahal in India - Foto Photonews

De financiële crisis remt de groei van het internationale toerisme af. Die groei zal in 2008 beperkt blijven tot 2 procent en in het beste geval op nul uitkomen in 2009, zo voorspelt de Wereldtoerismeorganisatie zondag.

(belga) - Na vier topjaren 'gaat het toerisme door een van de diepste dalen in zijn geschiedenis', zo luidt het. 'De prognoses voor 2009 zijn zorgwekkend. We verwachten geen heropleving in het eerste semester.'

Vorig jaar reisden wereldwijd 903 miljoen toeristen. Dat was 6,6 procent meer dan in 2006. Sinds juni is de groei van het toerisme sterk aan het vertragen. In mei werd nog +7 procent opgetekend, in juni was dat +1,5 procent. Voor heel 2008 verwacht de Wereldtoerismeorganisatie nog een groei met 2 procent.

Ondanks de crisis behoudt de organisatie haar langetermijnvoorspelling van 1,6 miljard toeristen in 2020.

De toerismesector wordt net als de vastgoed, de bouw of nog de auto-industrie getroffen door de crisis, zij het in mindere mate. 'Wanneer de activiteit opnieuw aanzwengelt, is de toeristische sector ook de eerste die opnieuw opstart.'

Volgens de Wereldtoerismeorganisatie zullen toeristen niet zozeer minder reizen, maar veeleer kiezen voor lowcostmaatschappijen, nabijere bestemmingen en kortere verblijven. Het zijn ook de zakenreizen die het zwaarst getroffen worden door de crisis.

De groeivertraging is vooral merkbaar in de regio Azië/Pacific, maar ook in Afrika en Europa. In Europa vertraagde de groei tijdens de eerste acht maanden van het jaar tot 1,7 procent, na gemiddeld +5 procent tijdens de voorbije twee jaar. Frankrijk, wereldwijd de belangrijkste bestemming van toeristen, zag het aantal bezoekers met 0,6 procent dalen in de periode januari-augustus.

De Verenigde Staten profiteren daarentegen van de zwakke koers van de dollar en noteerden 9,5 procent toeristen meer sinds het begin van het jaar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud