'Crisis zorgt voor financiële kater'

(belga) - De uittredende Oekraïense president Leonid Koetsjma vreest dat het financieel systeem van zijn land 'als een kaartenhuisje' in mekaar kan storten als de politieke crisis in Oekraïne aanhoudt. De regering dreigt haar budgettaire verplichtingen niet na te komen omdat er voorlopig niet voldoende inkomsten meer zijn. In de fiscale opbrengsten zou er al een gat van bijna 200 miljoen dollar zitten.

Koetsjma liet zijn onrust blijken na een ontmoeting met de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj, parlementsvoorzitter Volodymyr Litvine en gouverneurs van de oostelijke regio's van Oekraïne, die ook bij Moskou aanleunen.

De afscheidnemende president haalde uit naar het westen van Oekraïne, waar de meeste aanhangers van de hervormingsgezinde presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko wonen. 'Het is in het westen dat alles begonnen is. En in drie regio's is er geen macht meer.' Volgens Koetsjma werken de lokale administraties niet meer. Bovendien zouden ze hun betalingen voor gas, elektriciteit en steenkool hebben stopgezet.

22398846

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud