Advertentie

Cuba bant dollar

(belga) - De Cubaanse regering heeft maandagavond verklaard dat het vanaf 8 november niet meer is toegelaten te betalen met dollars op het eiland. Aanleiding tot deze beslissing zijn de vijandige maatregelen van Washington tegen de Amerikaanse valuta die Cuba bezit.

Het bericht van de centrale Cubaanse bank werd voorgelezen op de nationale televisie in aanwezigheid van Fidel Castro. Het was de eerste televisieverschijning van de Cubaanse leider sinds hij donderdag geopereerd werd aan zijn knie na een val.

De dollar, decennia lang verboden op het communistische eiland, werd in 1993 opnieuw toegelaten na de ineenstorting van de economie wegens de verdwijning van het communistische blok. Vanaf 8 november wordt de Cubaanse peso terug in omloop gebracht ter vervanging van de dollar.

Volgens de verklaring betekent dit niet dat bezitters van dollars of ander buitenlands geld zullen gestraft worden. De bevolking mag een kleine hoeveelheid dollars bezitten zonder de wet te overtreden. Iedereen krijgt tot 8 november de tijd zijn dollars zonder verlies in te ruilen voor Cubaanse peso's. Vanaf 8 november zal er 10 procent commissie worden aangerekend bij het omwisselen. De beslissing is een antwoord op de verharde politiek van de Verenigde Staten. De VS oefenen druk uit op buitenlandse banken en zorgen er voor dat Cuba zijn ontvangen dollars niet meer op rekeningen in het buitenland kan plaatsen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud