Dambreuk in Indonesië maakt minstens 54 doden

Foto EPA ©EPA

Na een dambreuk in Indonesië heeft een metershoge vloedgolf vrijdagmorgen minstens 54 mensen het leven gekost. 37 mensen worden in het dichtbevolkte gebied ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Jakarta vermist.

(belga) - Dat melden officiële bronnen.

De dambreuk veroorzaakte een enorme vloedgolf. "Honderden huizen werden overspoeld en velen werden meegesleept door de golven", zegt Rustam Pakaya van het ministerie van Gezondheid. "Het was net een kleine tsunami. Het water is ondertussen weggetrokken, maar alles is bedolven onder de modder. Het is een hels karwei om alles op te ruimen."

De dam, die gebouwd werd onder het Nederlandse koloniale bewind in 1933, begaf het na een hevige regenbui. Een inwoner van de wijk, Mabruri, zag hoe twee van zijn buren verdwenen in het kolkende water. "Zoiets is nog nooit gebeurd, er waren eerder al barsten in de dam, er werden toen foto's van genomen, maar er werd niets aan gedaan", aldus Mabruri.

Volgens de Indonesische milieu-organisatie Whali is het drama te wijten aan de onverschilligheid van de regering. Reddingswerkers zetten ondertussen de zoektocht naar overlevenden voort.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud