De Gucht: 'open en eerlijk gesprek met Kabila'

De Congolese president Joseph Kabila en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht hebben woensdag 'een zeer eerlijk en open onderhoud' gehad over de situatie in de Democratische Republiek Congo. Dat heeft De Gucht meegedeeld na afloop van het gesprek.

(belga) 'We hebben een zeer eerlijke en zeer open discussie gehad over onze relaties en over de betrokkenheid van de internationale gemeenschap bij dit land', zo verklaarde De Gucht aan de pers.Volgens de minister deelde Kabila de mening van de Europese Unie over de recente gevechten in Kinshasa niet.

De EU had zich in de nasleep van de gevechten tussen het leger en de troepen van oppositieleider Jean-Pierre Bemba bezorgd getoond over de voortzetting van de democratisering van Congo. 'Ik denk dat deze discussie voor beide landen nuttig was', zo vatte De Gucht zijn gesprek met Kabila samen. De Congolese president legde geen verklaringen af.

De ontmoeting tussen De Gucht en het Congolese staatshoofd leek woensdag lange tijd op de helling te staan. De Gucht stond op het punt om Kinshasa te verlaten en door te reizen naar Lubumbashi, de volgende halte op zijn bezoek aan de Democratische Republiek Congo.

De Belgische ambassadeur in Congo, Johan Swinnen, kwam met de melding dat Kabila alsnog De Gucht wou ontvangen op het moment dat de minister voor de pers reeds een balans van zijn bezoek aan Kinshasa aan het opmaken was. De Gucht betreurde toen dat de president hem niet wou ontmoeten. Hij had de avond voordien in de Congolese hoofdstad naar eigen zeggen 'een evenwichtig discours' gehouden. 'Ik kan geen inschikkelijke toespraken houden om een audiëntie te bekomen en ik ben ook niet bereid dat te doen', verklaarde De Gucht.

Op een receptie had hij dinsdagavond betreurd dat het Congolese bewind 'voorbarig en onaangepast beroep had gedaan op geweld'. De minister verwees naar de gevechten tussen het leger en de troepen van oppositieleider Jean-Pierre Bemba op 22 en 23 maart in Kinshasa.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken nam ook de oppositie op de korrel, die hij beschuldigde van 'provocatief gedrag'. 'In Neder-Congo (in februari vielen meer dan honderd doden bij zware incidenten in deze provincie, nvdr) en Kinshasa zijn ernstige zaken gebeurd en men kan daar niet over zwijgen', zo lichtte De Gucht woensdag, even voor hij te horen kreeg dat Kabila alsnog zou instemmen met een onderhoud, op de persbriefing zijn speech van dinsdagavond toe.

Karel De Gucht heeft al jaren een moeizame relatie met Kabila. Zo weigerde de Congolese president in november 2005 op een regionale top in Tanzania een ontmoeting. Kabila wou op die manier zijn onvrede laten blijken over de weinig flatterende verklaringen van De Gucht over de meeste Congolese leiders.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud