De Gucht verdedigt dumpingtaksen op Chinese schoenen

Foto AFP ©AFP

De Europese Commissie heeft 'stevige argumenten' om dumpingtaksen te heffen op Chinese en Vietnamese schoenen. Dat heeft Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht dinsdag verklaard in het Vietnamese Hanoi. Hij reageert daarmee op de klacht die China heeft ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

(belga) - In december vorig jaar besliste de EU om de dumpingheffing op Chinese en Vietnamese schoenen met 15 maanden te verlengen. De taksen - 10 procent voor Vietnam en 9,7 à 16,5 procent voor China - werden in oktober 2006 ingevoerd. China vindt die Europese antidumpingmaatregel protectionistisch en schadelijk voor de vrije handel. Het land diende een klacht in bij de WHO.

Europees commissaris De Gucht lijkt weinig onder de indruk van die klacht. 'We denken dat we stevige argumenten hebben om de invoertaksen aan China en Vietnam op te leggen', verklaarde De Gucht na een ontmoeting met de Vietnamese minister van Handel, Vu Huy Hoang.

Volgens De Gucht heeft China heeft het recht om de taksen aan te vechten bij de WHO. Er is voorlopig nog geen indicatie dat Vietnam het Chinese voorbeeld zal volgen. De Gucht wil zo snel mogelijk onderhandelingen opstarten over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Vietnam, om problemen zoals dumpingtarieven 'voor eens en voor altijd op te lossen'.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud