Advertentie

De Gucht wil EU-overbruggingsmacht Congo steunen

Karel De Gucht ©BELGA

Karel De Gucht, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft kennis genomen van de brief van 5 december van Ban Ki-Moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, aan Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de Europese Unie. Daarin formuleert de secretaris-generaal een formeel verzoek aan de Europese Unie een overbruggingsmacht samen te brengen in Oost-Congo. Dat meldt de woordvoerder van minister De Gucht zaterdag. De kwestie zal maandag tijdens de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel opnieuw besproken worden.

(belga) - Ban Ki-Moon formuleerde tijdens het onderhoud met minister De Gucht in New York op 25 november al mondeling het verzoek voor een EU overbruggingsmacht in Oost-Congo. De Gucht probeerde de overbruggingsmacht op de been te brengen in overleg met onder meer zijn Europese collega's tijdens een informeel gesprek met zijn Britse, Franse en Nederlandse collega's in de marge van de NAVO-bijeenkomst op 2 december.

'Minister De Gucht kon toen slechts vaststellen dat Frankrijk noch het Verenigd Koninkrijk op dat ogenblik toezeggingen konden doen om de leiding te nemen voor een EU-overbruggingsmacht, en dat ook andere landen wegens overstretch in andere gebieden moeilijkheden hadden om de nodige troepencapaciteit ter beschikking te stellen', luidt het.

Minister De Gucht zette zijn inspanningen om een EU-macht tot stand te brengen verder met onder meer zijn Zweedse, Deense en Noorse collega's in de marge van de OVSE-bijeenkomst in Helsinki op 4 december. 'België blijft bereid een actieve bijdrage te leveren aan een EU-macht, uiteraard na een debat in het parlement rekening houdend met de bepalingen van de resolutie van de Rwanda-Commissie', klinkt het in een communiqué.

De Gucht zet de komende dagen zijn diplomatieke inspanningen verder. Op zijn vraag zal de kwestie tijdens de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel opnieuw aan de dagorde komen. 'Het zal niet gemakkelijk zijn een Europese overbruggingsmacht bij elkaar te krijgen, maar het formele verzoek van secretaris-generaal Ban Ki-Moon toont aan dat minister De Gucht lang niet alleen staat met zijn pleidooi voor een extra Europese inspanning.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud