De Hoop Scheffer pleit voor samenwerking NAVO met EU en VN

(belga) - De secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, wil dat zijn organisatie nauwer en sterker samenwerkt met andere internationale organisaties, meer specifiek met de Europese Unie en de VN.

foto belga: Jaap de Hoop Scheffer, de secretaris-generaal van de NAVO.

De Nederlander deed zijn oproep donderdag tijdens een conferentie in Brussel over de politieke en militaire transformatie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De oproep van de Hoop Scheffer past in zijn pleidooi om binnen het bondgenootschap aan meer en diepzinniger politiek overleg te gaan doen. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder had dat debat medio februari opnieuw op de agenda geplaatst tijdens de internationale veiligheidsconferentie in München.

De NAVO-secretaris-generaal trok het debat donderdag nog iets meer open. 'Er is meer nodig dan alleen discussies binnen de NAVO', luidde het. 'De alliantie heeft nood aan een meer gestructureerde dialoog met andere internationale organisaties, vooral met de VN en de EU'. De Hoop Scheffer ziet een samenwerking vooral op het terrein van stabilisatie en de wederopbouw in de nasleep van een conflict.

Ondanks de efficiënte samenwerking in de Balkan en Afghanistan vindt de NAVO-topman dat de samenwerking met de VN te veel 'ad hoc' gebeurde. De Nederlander wil de relatie NAVO-VN naar een meer gestructureerd en strategisch niveau tillen.

Over de samenwerking met de EU nam de Hoop Scheffer geen blad voor de mond. De Noord-Atlantische Raad en het Politiek en Veiligheidscomité van de EU komen regelmatig samen, maar hun gezamenlijke agenda's 'worden zeer dun, waar die dik zouden moeten zijn', klonk het. De secretaris-generaal gebruikte ook het woord 'kunstmatig'.

Hij onderstreepte nog eens dat er geen sprake kan zijn van overlapping en competitie tussen de NAVO en de EU. Volgens de Nederlander heeft de NAVO de militaire capaciteiten in huis. De EU is beslagen op het terrein van het 'burgerlijke' (politietraining, gerechtelijke hervormingen, economische steun, enz.). Het is zaak die twee samen te brengen, aldus de Hoop Scheffer die het voorbeeld aanhaalde van de Provinciale Reconstructieteams (PRT's) in Afghanistan.

De Nederlander riep de regeringen van de 26 NAVO-lidstaten nog op meer geld uit te trekken voor defensie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud