De Hoop Scheffer wil relaties met Georgië uitdiepen

Jaap de Hoop Scheffer (l.) en Mikhail Saakasjvili ©REUTERS

In de Georgische hoofdstad Tbilisi, waar maandag de Navo-Georgië-commissie van start is gegaan, heeft Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer verklaard dat het militaire bondgenootschap zijn relaties met Georgië gaat "uitdiepen". Hij trok er ook nog eens van leer tegen Moskou, dat volgens hem "onoordeelkundig geweld" gebruikte tijdens het Georgisch-Russisch conflict van vorige maand.

(belga) - De Hoop Scheffer opende in Tbilisi een bijeenkomst van ambassadeurs van de 26 Navo-lidstaten. Volgens de Navo-chef laat het bezoek aan Tbilisi toe "onze relaties (met Georgië) te evalueren, diepgaande discussies te voeren over de veiligheid van de regio en onze wens te bestuderen om het partnerschap tussen de Navo en Georgië te verbeteren".

Nadat hij in een interview met de Britse krant Financial Times al kritiek op Rusland had geuit, zei de Hoop Scheffer in Tbilisi dat Moskou in het conflict met Georgië "onoordeelkundig geweld gebruikte en nu de zes punten uit het staakt-het-vurenplan moet naleven, alsook het akkoord dat vorige week werd gesloten" door de Russische president Dmitri Medvedev en EU-voorzitter Nicolas Sarkozy. Zij kwamen vorige week maandag onder meer overeen om vanaf 15 oktober in Genève internationale gesprekken te houden over de afgescheiden Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië.

Rusland

Op de ontmoeting met de Navo herhaalde de Georgische president Mikhail Saakasjvili dat het Rusland was dat het conflict begon. Het was Moskou's bedoeling om de Georgische regering te doen vallen en haar toenadering tot het westen te stoppen, beweerde Saakasjvili.

Hij werd in deze het voorbije weekend tegengesproken door zijn voormalige bondgenoot Irakli Okroeasjvili, oud-minister van Defensie die na beschuldigingen van corruptie in ballingschap in Frankrijk leeft. Okroeasjvili zei dat hij als minister van Defensie samen met Saakasjvili militaire plannen had uitgewerkt om de twee regio's manu militari onder het gezag van Tbilisi te brengen.

Saakasjvili maakte met zijn offensief de blunder, te denken dat de Amerikanen "langs diplomatieke kanalen" een te verwachten Russische reactie zouden blokkeren, stelde Okroeasjvili.

Lavrov

Intussen was maandag in Zuid-Ossetië de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov op bezoek. Hij beschuldigde Saakasjvili ervan het met de EU afgesloten akkoord niet te respecteren. "Het regime in Georgië wil zijn engagementen om geen geweld te gebruiken in Abchazië en Zuid-Ossetië maar nakomen wanneer iedereen deze gebieden erkent als integraal deel uitmakend van Georgië. Dat is een rechtstreekse schending van het akkoord", aldus het hoofd van de Russische diplomatie. Lavrov eiste dat "de EU, die zich verbonden heeft tot handhaver van het akkoord, haar rol ten volle speelt".

Ook maandag zei Dmitri Medvedev dat hij "deze week" nog militaire samenwerkingsakkoorden gaat sluiten met Abchazië en Zuid-Ossetië. Westerse sancties tegen Moskou zouden wel eens het westen zelf schade kunnen berokkenen, waarschuwt hij nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud