De patriarch die Obama tot president kroonde

Het overlijden van senator Edward 'Ted' Kennedy treft de Amerikaanse politiek bijzonder hard. Kennedy was niet alleen de patriarch van wat ooit de machtigste politieke familie van de Verenigde Staten was, hij was ook de sterke man bij de Democratische partij.

In januari 2008, tijdens de Democratische voorverkiezingen voor het presidentschap, koos hij openlijk voor Barack Obama. Daarmee ging hij in tegen de andere machtige clan, die van de Clintons. Kennedy moet in Obama de opvolger gezien hebben van zijn legendarische broer John Fitzgerald, de president die in 1963 werd doodgeschoten. Op 28 januari 2008 verklaarde hij in Washington: 'Hij zal een president zijn die weigert te hervallen in de patronen van het verleden. Hij is een leider die de wereld helder ziet, zonder cynisch te zijn. Hij is een vechter die gelooft in zijn eigen standpunten zonder zijn tegenstander te demoniseren.'

En toen Obama werd aangewezen als de Democratische presidentskandidaat gaf Ted Kennedy de fakkel echt door. Tijdens een onaangekondigde speech op de Democratische Conventie in Denver, in augustus 2008, bewoog een doodzieke Kennedy de congresgangers tot tranen. 'Ik ben hier vanavond om samen met jullie Amerika te veranderen, zijn toekomst te herstellen en onze beste idealen weer boven te halen, en om Barack Obama tot president van de VS te verkiezen.'

President Barack Obama betoonde gisteren al zijn medeleven met de familie en zei dat Ted Kennedy 'de grootste senator van onze tijd' was.

Obama verliest niet alleen een invloedrijke aanhanger in de Senaat, hij verliest ook meteen zijn volstrekte meerderheid. Nu Ted Kennedy niet langer zetelt en zijn opvolger pas in januari 2010 zal worden verkozen, beschikken de Democraten niet langer over de zestig senaatszetels die nodig zijn om het filibusteren van de Republikeinen te voorkomen. Dat zal vooral wegen op de debatten over de gezondheidszorg, een van de lievelingsthema's van president Obama, maar ook van Ted Kennedy. Zijn steun aan Obama was gebonden aan de belofte dat Obama de universele gezondheidszorg tot zijn topprioriteit maakte.

Kennedy besefte dat zijn uren geteld waren. In een brief op 2 juli van dit jaar vroeg hij aan de afgevaardigden van zijn thuisstaat Massachusetts om een uitzondering te maken en de gouverneur de mogelijkheid te laten om een opvolger voor hem aan te wijzen tot er een tussentijdse verkiezing plaatsvindt. Dat verzoek werd genegeerd.

Jean Vanempten

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud