De verkiezingsgids voor deze nacht

Deze nacht wordt de titanenstrijd tussen John McCain en Barack Obama beslecht. Een van hen wordt de 44ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Wij gidsen u door een historische nacht.

De uitdaging is simpel: wie deze nacht het meest kiesmannen achter zich krijgt, wordt de 44ste president van de VS. Let dus niet alleen op de percentages waarmee Barack Obama of John McCain een staat wint of verliest. Het is uiteindelijk het kiescollege van 539 kiesmannen dat de president aanwijst. Het magische nummer is daarom 270. Wie die kaap overschrijdt, mag naar het Witte Huis.
 
Volgens Realclearpolitics, dat een bundeling maakt van alle peilingen, was Obama zeker van 238 kiesmannen, en waren er 53 die naar zijn kamp neigden. McCain stond er slechter voor: Van 118 kiesmannen kon hij zeker zijn, en 132 neigden naar zijn kamp. 115 kiesmannen waren nog onbeslist. Ter volledigheid: ook anderen strijden om het presidentschap: de libertair Robert Barr, de onafhankelijke Ralph Nader en Cynthia McKinney van de Green Party. Verwacht wordt dat ze wel stemmen halen, maar geen kiesmannen.

Je kan de strijd tussen John McCain en Barack Obama deze nacht ook anders zien. McCain moet gewoon iedere staat binnenhalen die George Bush vier jaar geleden binnen haalde. Barack Obama moet alle John Kerry-staten houden en er eentje aan toevoegen.

In de verkiezingen die deze nacht eindigen springen een handvol staten in het oog. Omdat ze heel wat kiesmannen leveren, omdat ze dreigen over te gaan van het Republikeinse naar het Democratische kamp en het nog niet duidelijk is of dat ook gebeurt.

  • Florida: een staat van 27 kiesmannen, waar volgens de peilingen Obama licht voorop ligt.
  • Indiana, goed voor 11 kiesmannen, waar McCain aan de winnende hand was.
  • Missouri: 11 kiesmannen. Beide kandidaten lagen er volgens de polls nek-aan-nek.
  • North Carolina: 15 kiesmannen. Belangrijk is dat Bush vier jaar geleden deze staat met glans won, en nu Obama er op kop ligt in de peilingen.
  • Ohio: 20 kiesmannen, Obama zou ook deze staat, die in 2004 nog voor Bush koos, binnenhalen.
  • Pennsylvania: 21 kiesmannen. Obama ligt voor. Pennsylvania is een staat die de republikeinen doorheen de geschiedenis doorgaans binnenhaalden als ze de verkiezingen wonnen. Als ze de presidentsverkiezingen verloren, verloren ze doorgaans ook Pennsylvania
  • Virginia: 13 kiesmannen. Volgens de peilingen haalt Obama deze staat binnen.

 

Voor wie het tot in de vroege uurtjes blijft volgen, kondigt de verkiezingsnacht zich als volgt aan:

 


1 uur (7 pm EST) – Vijf staten, 45 kiesmannen


1u30 (7.30 pm EST) – Drie staten, 40 kiesmannen.


2 uur ( (8 pm EST) – Zestien staten, 184 kiesmannen


2u30 (8.30 pm EST) – Eén staat, zes kiesmannen


3 uur (9 pm EST) – Dertien staten, 139 kiesmannen


4 uur (10 pm EST) – Vijf staten, 81 kiesmannen


6 uur (middernacht EST)


Een andere vraag waarop we deze nacht het antwoord krijgen is hoe krachtig de nieuwe president kan regeren. Hij moet immers samenwerken met het parlement, dat nu door de democraten wordt gecontroleerd. Deze nacht zijn er ook verkiezingen voor 35 zetels in de 100-koppige Senaat. Dankzij de steun van twee onafhankelijken hebben de Democraten er nu een meerderheid van 51 zetels. Verwacht wordt dat ze die met succes zullen verdedigen en zelfs uitbreiden. Maar de vraag is of ze de kaap van 60 zetels kunnen ronden. In dat geval zijn ze in staat te verhinderen dat republikeinen eindeloos filibusteren om democratische wetsvoorstellen te blokkeren.

Daarnaast zijn er deze nacht verkiezingen voor elf gouverneurs – waarvan zes Democraten en vijf Republikeinen - en ook heel wat lokale referenda, zoals één over de herinvoering van het verbod op het homohuwelijk in California.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud