Defensie VS wil controle op overnames

(belga) - Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil dat overnames van Amerikaanse bedrijven door grote buitenlandse concerns onder toezicht komen van een nationaal veiligheidscomité. Het ministerie wil zo de toegang tot gevoelige Amerikaanse technologie beperken.

De Britse zakenkrant Financial Times meldde vrijdag in het bezit te zijn van een wetsvoorstel van het Pentagon om alle overnames boven de 100 miljoen dollar te laten keuren door de zogenoemde 'Committee on Foreign Investment in the US' (CFIUS). Deze commissie valt onder het ministerie van Financiën en moet ervoor waken dat de veiligheid van de Verenigde Staten niet in het gevaar komt.

De commissie zou ook transacties van Amerikaanse bedrijven die een defensiecontract van 1 miljoen dollar of meer hebben, moeten controleren. Ook buitenlandse bedrijven met een overheidsbelang zouden onder het toezicht komen te vallen.

Het wetsvoorstel van Defensie heeft bij andere ministeries in Washington tot groot ongenoegen geleid, omdat die niet betrokken waren bij het ontwerp van het wetsvoorstel. Komt het voorstel erdoor, dan krijgt de commissie vergaande bevoegdheden. Op het ogenblik controleert ze nog geen 10 procent van de overnames waar buitenlandse bedrijven bij betrokken zijn.

Het CFIUS heeft met zijn uitspraken in het verleden de nodige ruzies met overheden in Europa en Azië uitgelokt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud