Democraat leidt onderzoekscommissie WMD's

(belga) - De Democratische ex-senator Chuck Robb gaat de onafhankelijke onderzoekscommissie leiden naar de informatie over de massavernietigingwapens (WMD's) in Irak. Dat heeft de Amerikaanse president George Bush bekendgemaakt.

De commissie moet "objectief" nagaan of de Amerikaanse inlichtingendiensten al dan niet fouten hebben gemaakt bij het inschatten van de eventuele aanwezigheid van WDM's in Irak. Voor het Witte Huis was de aanwezigheid van die wapens het hoofdmotief om samen met Londen een oorlog tegen Saddam Hoessein te beginnen. De vroegere topinspecteur David Kay zei vorige week dat die informatie "bijna helemaal verkeerd" was.

Daardoor kwam de regering Bush meer en meer onder druk te staan en voelde de Democratische adem in de nek bij de race naar het Witte Huis.

Een van de commissieleden is ook senator John McCain die in 2000 binnen de Republikeinse partij aanvankelijk een geduchte tegenstander was van Bush bij zijn eerste gooi naar het Witte Huis. McCain drong, net als de toonaangevende Democraten, al vorige week aan op een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud