Democraten overvleugelen Republikeinen in VS

(belga) - Vooruitgestuwd door de problemen waarmee president George Bush worstelt, heeft de Democratische oppositie zijn Republikeinse partij overvleugeld op velerlei punten en in stemvoorkeuren voor de Congresverkiezingen van november, zo blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van het financiële persbureau Bloomberg en de gezaghebbende krant Los Angeles Times (LAT).

Het bleek dat geregistreerde kiezers met 49 tegen 35 procent de Democraten verkiezen als de partij die ze het liefst zien winnen in hun kiesdistrict. De oppositie krijgt zelfs de voorkeur in thema's die dikwijls de Grand Ole Party ten goede komen zoals belastingen en begrotingstekort. De Democraten hebben een grote voorsprong met betrekking tot hun eigen thema's zoals de sociale zekerheid en de gezondsheidszorg.

De Republikeinen blijven leiden inzake de strijd tegen de terreur en de oorlog in Irak. Maar het ongenoegen van de Amerikanen omtrent de regeringspartij is sinds januari met vijf procent tot vijftig procent gestegen. Niet minder dan 65 procent van de Amerikanen vindt dat hun land verkeerd bezig is.

De onvrede over Bush is zo groot dat 49 procent van de geregistreerde kiezers zegt voor de Democratische senator en verliezer van de vorige presidentsverkiezingen John Kerry te stemmen indien die stembusgang nu zou plaatsvinden. Bush krijgt de voorkeur van 39 procent.

Het waarderingspercentage voor Bush is met 39 procent statistisch onveranderd gebleven in vergelijking met de 38 procent die Bloomberg en de LAT in januari optekenden. De peiling dateert van 8 tot 11 april en heeft een foutmarge van drie procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud