Advertentie

Democratisch senator John Edwards gooit zich in race naar Witte Huis

(belga) - De Democratische senator John Edwards, een rijzende ster binnen zijn partij, heeft donderdag officieel bekendgemaakt dat hij een gooi naar het Witte Huis wil doen.

"Ik ben kandidaat voor het presidentschap. (...) Ik wil de voorvechter zijn van de gewone man", zei de 49-jarige multimiljonair tegenover het tv-station NBC.

De kandidatuurstelling van de ex-advocaat is geen verrassing. De senator uit Noord-Carolina stak de voorbije maanden zijn ambitie niet onder stoelen of banken. Hij begon reeds fondsen te werven en zich laten zien in de staten waar in 2004 de eerste Democratische voorverkiezingen plaatsvinden. De eigenlijke stembusslag is in november van dat jaar.

John Edwards zetelt nog maar vier jaar in de Senaat. Uiterlijk op Kennedy lijkend, werkte hij zich snel op als één van de betere 'debaters' in de hoge vergadering.

De voormalige vice-president Al Gore had ernstig overwogen hem als running partner te engageren bij zijn mislukte gooi naar het hoogste ambt in 2000. Uiteindelijk koos Gore voor de meer ervaren senator Joseph Lieberman.

John Edwards is reeds de derde Democratische presidentskandidaat. Eerder lieten al senator John Kerry van Massachusetts en scheidend gouverneur van Vermont Howard Dean officieel weten het Witte Huis te willen bewonen. De lijst gaat de volgende maanden wellicht aangroeien, met bijvoorbeeld tenoren als Lieberman of Dick Gephardt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud