Derde VN-klimaattop zoekt naar oplossingen voor opwarming aarde

In de Thaise hoofdstad Bangkok is maandag de conferentie van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering van de Verenigde Naties (IPCC) van start gegaan. Het panel moet eind deze week het derde VN-klimaatrapport voorstellen. China liet meteen weten dat het niet zou aanvaarden dat de stem van de industrielanden overheerst op de bijeenkomst.

(belga) Zowat 400 deskundigen en diplomaten zullen deze week onderhandelen over de conclusies van het derde rapport, dat een voorzetting is van de twee klimaatrapporten die eerder dit jaar werden voorgesteld.

In het eerste rapport, dat in februari werd voorgesteld, stond te lezen dat de mens een onomkeerbare invloed uitoefent op het klimaat. Het tweede, dat begin april gepubliceerd werd, behandelde de gevolgen van klimaatverandering, zoals het uitsterven van planten- en diersoorten en het ontstaan van watertekorten.

Het derde rapport moet concrete oplossingen aanbieden om de klimaatverandering het hoofd te bieden.

"Niet alleen de standpunten van de industrielanden moeten hier verwoord worden, ook deze van de landen in ontwikkeling", aldus Sun Guoshun, de afgevaardigde van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan China dit jaar nog de Verenigde Staten van de troon stoten als grootste producent van broeikasgassen. China heeft elke beperking van zijn uitstoot altijd verworpen, maar volgens Sun is het land nu vastberaden om zijn uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Greenpeace-aanhangers betogen in Bangkok voor het gebouw waar de klimaatconferentie plaatsvindt. (foto belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud