Directeur-generaal BBC neemt ontslag

(belga) - Greg Dyke, directeur-generaal van de Britse BBC, heeft donderdag ontslag genomen naar aanleiding van het voor de Britse openbare omroep strenge rapport rond de "Kelly-affaire" van rechter Brian Hutton. Premier Blair heeft de excuses van de BBC aanvaard en noemt het incident 'afgesloten'.

Met het ontslag van Dyke zakt de BBC verder weg in een crisis. Woensdag had ook voorzitter Gavyn Davies al ontslag genomen.

Het ontslag van Dyke, die ook als redactieverantwoordelijke werkte, werd donderdag bekendgemaakt na een spoedberaad van de bestuursraad van de BBC. Dyke zei na de bekendmaking van zijn ontslag dat hij hoopt dat de BBC nu een "nieuwe start" kan nemen.

Daarnaast gaf hij ook toe dat er fouten werden gemaakt. "De BBC erkent effectief dat er bepaalde belangrijke beschuldigingen geuit zijn door Andrew Gilligan in het programma Today op 29 mei 2003 die vals waren en daarvoor bieden we onze verontschuldigingen aan", aldus Dyke. De voormalige BBC-topman benadrukte evenwel dat het dossier vragen naar boven heeft gebracht die van belang zijn voor de bevolking. "We weten vandaag meer over de evolutie van het dossier van september (2002, over de Iraakse wapenvoorraden)", merkte hij nog op.

Het rapport Hutton noemde de beweringen van BBC-journalist Andrew Gilligan "ongefundeerd". Gilligan, die ondertussen niet meer werkt als BBC-journalist, zei in het radioprogramma dat de regering de berichten rond de wapenvoorraden van Irak had aangedikt.

De interimvoorzitter van de Britse openbare omroep, Richard Ryder, heeft donderdag de "onvoorwaardelijke excuses" van de BBC aangeboden aan premier Tony Blair voor de beschuldigingen die journalist Andrew Gilligan in mei 2003 uitte aan het adres van de regering. Tony Blair heeft de excuses van de omroep aanvaard en zei dat hiermee het debat afgesloten is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud