Discovery liep geen schade op bij lancering

Een inspectie van het dinsdag gelanceerde ruimteveer Discovery heeft woensdag bevestigd dat de shuttle bij de start geen schade heeft opgelopen van brokken piepschuim die van de externe brandstoftank waren losgekomen, zo hebben Amerikaanse ruimtevaartfunctionarissen gezegd.

(belga) Toen de Discovery opsteeg, kwamen er net als vorig jaar en bij de start van het ruimteveer Columbia in januari 2003 weer stukken isolatieschuim los van het oranje gevaarte waarin twee miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof steekt. Waar dit bij de Columbia tot een catastrofe uitdraaide tijdens de terugkeer in de atmosfeer, was de Discovery in de zomer van 2005 niet door dergelijk puin beschadigd.

Woensdag hebben de zeven opvarenden van de Discovery een groot deel van hun tijd uitgetrokken voor een inspectie van de buitenwand van hun ruimteschip. De NASA toonde zich daarop optimistisch.

'Wij hebben zeer weinig anomalieën gevonden', zei John Shannon, adjunct-directeur van het shuttleprogramma. 'Deze vlucht verloopt tot nog toe zeer, zeer goed'. Tevoren had vluchtleider Tony Ceccacci al gezegd dat het ruimtetuig 'in zeer goede staat lijkt te zijn'.

Shannon beklemtoonde ook dat de fameuze externe tank zich 'buitengewoon (goed)' heeft gedragen. Dit toont volgens hem aan dat de gedane wijzigingen na de missie in 2005, om het risico op loskomen van piepschuim te verminderen, 'zeer tot tevredenheid stemmen'.

De shuttle moet zich donderdag om 16.52 uur Belgische tijd vastklinken aan de Destiny-module van het Internationaal Ruimtestation ISS. Voor de koppeling een feit is, moet gezagvoerder Steven Lindsey zijn shuttle 360 graden rondom zijn as laten draaien. De twee opvarenden van het ISS, de Rus Pavel Vinogradov en de Amerikaan Jeffrey Williams, gaan dan tientallen foto's nemen van het aankomende tuig, alweer om eventuele schade te kunnen detecteren.

Na de aankomst begint de Duitser Thomas Reiter aan een verblijf van zes maanden in het ISS. Hij is de eerste astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA die lang in de spacemeccano gaat werken. Eén van de eerste klussen is het monteren van een op zijn maat gemaakte stoel in de Sojoez die aan het ISS hangt en die de reddingssloep voor de opvarenden vormt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud