Discovery succesvol naar ISS gelanceerd

Op Cape Canaveral in Florida is zondagmorgen vroeg het ruimteveer Discovery succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Het complex bevond zich toen boven Engeland.

(belga) Na twee dagen uitstel omwille van het slechte weer en urenlang bibberen omwille van een nieuwe ongunstige meteo, vertrok de shuttle om 02.48 uur Belgische tijd voor een uiterst complexe missie naar het ISS, waaraan maandagavond wordt gekoppeld. Tevens wordt de Duitser Thomas Reiter van het Europese Ruimtevaartbureau ESA vervangen door de Amerikaanse astronaute Sunita Williams.

Het was de eerste lancering bij nacht in bijna vier jaar tijd. In de eerste vluchten na het dodelijk ongeluk met de Columbia op 1 februari 2003 bleek dat het vuurwerk bij de start voldoende licht geeft om van de tank afvallende brokstukken op te merken. Zo'n inslaand brokstuk leidde tot het drama met de Columbia.

Tijdens drie ruimtewandelingen van 6 1/2 uur (op 12, 14 en 16 december) staan drie astronauten van de Discovery voor de ingewikkeldste montageopdracht ooit, sinds de recente missie waarbij opvarenden van de Atlantis twee nieuwe gigantische zonnepanelen op het complex hebben geïnstalleerd. Het gaat er nu juist om de bedrading van de spacemeccano zodanig te veranderen dat het ISS optimaal van die nieuwe energievoorziening kan profiteren. Tevens moet een nieuw stalen gebinte van twee ton (P5) worden aangehecht.

Normaal neemt de Discovery op 18 december weer afscheid van het ISS, om drie dagen later op het Kennedy Space Center te landen.

Gezagvoerder is Mark Polansky, piloot is de nieuwkomer William Oefelein. Andere opvarenden zijn ("groentje") Nicholas Patrick, Robert Curbeam, ("groentje") Joan Higginbotham en de Zweedse ESA-astronaut Christer Fuglesang die eveneens aan zijn eerste trip toe is. Hij vormt met Curbeam en Williams het ruimtewandelaarsteam. De in juli in het ISS aangekomen Reiter heeft daar het gezelschap van de Rus Michail Tjoerin en de Amerikaan Michael Lopez-Alegria.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud