Advertentie

'DNB blokkeerde verkoop Icesave'

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dwarsgelegen bij de verkoop van de Nederlandse spaarrekeningen van Icesave aan een andere bank.

(belga) - De centrale bank besloot de tegoeden van de spaarders voor Kerst uit te keren, waarna verkoop van de baan was. Dit bevestigde bewindvoerder Marinus Pannevis zaterdag, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Pannevis werd half oktober aangesteld om te bekijken of er belangstelling was voor de Nederlandse activiteiten van Icesave, de IJslandse internetbank die bij spaarders de afgelopen maanden voor veel beroering heeft gezorgd.

Volgens de bewindvoerder hadden tien banken serieuze belangstelling voor de ongeveer 164.000 spaarrekeningen. Verkoop van de bestanden, met 1,6 miljard euro aan spaargelden, zou volgens hem zo'n 5 tot 10 miljoen euro hebben opgeleverd. De opbrengst zou worden verdeeld onder de schuldeisers van Icesave, onder wie de spaarders die meer dan 100.000 euro hadden gestald bij de bank.
"DNB vond verkoop aanvankelijk een goed plan. Vanaf half november werd het echter stil. Daarna werd ons duidelijk dat er geen toestemming meer zou komen", aldus Pannevis.

Onduidelijk is waarom DNB verkoop uiteindelijk niet zag zitten. De centrale bank wilde zaterdag geen commentaar geven.
Bewindvoerder Pannevis vermoedt dat DNB voorstander was van verspreiding van de spaartegoeden over de verschillende banken. Daarbij kan volgens hem een rol hebben gespeeld dat de centrale bank ook medewerking van de banken verwachtte bij de uitvoering van de garantieregeling. Deze regeling zorgde ervoor dat rekeninghouders tot 100.000 euro van hun spaargeld terugkregen.

Icesave meldde in oktober dat het zijn financiële verplichtingen niet meer kon nakomen. De regering van IJsland had kort daarvoor besloten om IJslandse banken te nationaliseren omdat die in grote problemen waren gekomen door de financiële crisis. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud