Doden en plunderingen na verkiezingsmeeting in Kinshasa

ij de gevechten die donderdag uitbraken na een verkiezingsmeeting van de Congolese presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba in Kinshasa, zijn volgens een nieuwe balans vier doden gevallen.

(belga) BDaarnaast werden verschillende gebouwen geplunderd en in brand gestoken. Vrijdag keerde de rust weer en maakte huidig president en favoriet Joseph Kabila zich op voor zijn laatste verkiezingsmeeting voor de historische parlements- en presidentsverkiezingen van zondag.

De gevechten vonden plaats in de buurt van een stadion waar vicepresident en oud-rebellenleider Jean-Pierre Bemba zijn laatste meeting zou houden voor de presidentsverkiezingen. Drie agenten en één burger kwamen om en er viel een twintigtal gewonden, voornamelijk agenten, zo werd vernomen uit militaire bronnen.

Na afloop van de meeting werd onder meer brand gesticht bij de Haute Autorité des Médias (HAM), belast met het reguleren van de media tijdens de kiescampagne. Er vielen geen gewonden, maar de instelling kan niet meer werken, zo stelden Europese journalisten ter plaatse vast.

Jean-Pierre Bemba wordt beschouwd als een van de belangrijkste politieke rivalen van president Joseph Kabila. Zijn aanhangers stellen hem voor als een "mwana mboko", wat in het lingala zoveel betekent als een "zoon van ons land". Ze doelen daarmee op de afkomst van Kabila, die in Tanzania opgroeide en die het lingala, hoewel een landstaal, niet beheerst.

De meer dan 25 miljoen stemgerechtigde Congolezen kunnen zondag voor het eerst in meer dan veertig jaar een stem uitbrengen in vrije verkiezingen. In het woelige oosten van het land is er hoop dat de stembusgang dan toch vreedzaam zal verlopen nu twee rebellengroeperingen een vredesakkoord hebben ondertekend. Toch blijft het volgens waarnemers afwachten of de verliezers van de verkiezingen de resultaten zullen accepteren.

De katholieke Kerk, die eerst had gedreigd met een boycot van de verkiezingen wegens vermoedelijke onregelmatigheden, riep de gelovigen nu toch op naar de stembus te trekken. De verkiezingen zijn de enige wettige weg naar macht voor het volk, zo benadrukte de Congolese bisschoppenconferentie

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud