Dodental aanslagen Egypte loopt op

(belga/tijd) - Het dodental van de aanslag donderdagnacht op het Hilton hotel in de Egyptische badplaats Taba is opgelopen tot minstens 28. Onder de slachtoffers behoren 23 Israëli's en vijf Egyptenaren. Bij aanslagen op restaurants in de buurt van Taba kwamen nog twee andere mensen om het leven. Volgens de Israëlische regering zijn de aanslagen het werk van het terreurnetwerk Al Qaeda. Maar twee onbekende Islamitische groeperingen eisten de aanslag al op.

Het Hilton hotel in Taba stortte gedeeltelijk in. (foto: afp)

Taba is een bij Israëli's populaire vakantiebestemming aan de Rode Zee. Veel Israëli's hadden dit weekend verlof om het Loofhuttenfeest te vieren. Eerst werd dan ook vermoed dat het merendeel van de slachtoffers Israëlische vakantiegangers waren. Maar in tegenstelling tot eerdere berichten zouden de meeste slachtoffers Egyptenaren zijn.

Het hotel is gedeeltelijk ingestort door twee explosies, één veroorzaakt door een bom in een vrachtwagen, een andere door een zelfmoordterrorist die in het hotel een bom liet ontploffen. Volgens Joodse reddingswerkers op de Israëlische openbare radio vielen minstens 28 doden. Er zouden ook nog 38 mensen vermist zijn. Een honderdtal Israëlische gewonden werd overgebracht naar ziekenhuizen.

Israël evacueert ondertussen alle Israëlische vakantiegangers uit het Sinaï-gebied, aan de grens van Israël met Egypte. In de onmiddellijke omgeving van Taba werden na de explosie in het hotel nog twee andere ontploffingen vastgesteld.

Twee onbekende organisaties hebben de aanslag opgeëist, waaronder de organisatie Jama'a Al-Islamiya Al-Alamiya (Islamitische wereldgroep). De groepering zegt verantwoordelijk te zijn voor de explosie in het hotel in Taba. 'De ontploffing was bedoeld om wraak te nemen voor de Palestijnse en Iraakse martelaars die sneuvelden in Palestina en Irak', verklaarde een anonieme zegsman. Woordvoerders van de radicale Palestijnse bewegingen Hamas en de Islamitische Jihad lieten weten niet achter de aanslagen te zitten.

Twee Israëlische ministers hebben vrijdagochtend echter Al Qaeda beschuldigd van de aanslag. 'Volgens de eerste gegevens gaat het hier duidelijk om een aanslag van de groepering van Osama bin Laden. Al Qaeda bedreigt alle landen, zelfs de Arabische, die banden hebben met het westen of Israël', aldus de Israëlische vice-minister van Defensie. In het Hilton hotel in Taba vonden de afgelopen jaren regelmatig vredesonderhandelingen plaats tussen Israëli's en Palestijnen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud