Dodental explosies in Bagdad loopt op

Een reeks explosies in de wijk Sadr City van de Iraakse hoofdstad Bagdad donderdag hebben minstens 202 doden en 256 gewonden geëist, aldus een nieuwe balans uit medische bron en van de Iraakse politie vrijdagmorgen.

(afp/dpa) - De sjiitische wijk wordt bevolkt door aanhangers van de geestelijke Moqtada al-Sadr. Het gaat om een van de bloedigste aanslagen in Irak sinds het einde van de gevechten in 2003.Volgens generaal Jihad al-Jabiri van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er zes explosies, waarvan vijf met bomauto's. Een van de ontploffingen trof een marktplein.

Een zevende bomauto kon tijdig worden ontmanteld, maar drie andere worden nog steeds gezocht door de politie. Enkel ambulances en legervoertuigen mogen het gebied binnen. Volgend op de aanslagenreeks besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken voor onbepaalde duur een uitgaansverbod in te stellen, dat donderdagavond om 20.00 uur (plaatselijke tijd) inging.

Tijdens een raid schoten Amerikaanse troepen donderdag vier burgers dood en verwondden acht anderen. Volgens omstaanders openden ze het vuur op een busje met pendelaars in Sadr City. Elders in Bagdad werd het ministerie van Gezondheid aangevallen. De werknemers hielden zich schuil in het gebouw terwijl de bewaking probeerde de rebellen af te weren. Het is niet bekend hoeveel slachtoffers er vielen.

De laatste dagen werden verschillende medewerkers van het ministerie slachtoffer van ontvoeringen of moordpogingen.De Amerikaanse vice-president Dick Cheney bracht donderdag een verrassingsbezoek aan de Iraakse hoofdstad. Hij zal vermoedelijk overleggen met de leiders van het land over de heikele veiligheidssituatie.

De Amerikaanse legerleiding in Fallujah maakte donderdag bekend dat rebellen drie mariniers hebben gedood bij een operatie in de provincie Anbar.Volgens de Iraakse politie werd woensdagavond een christelijke politicus neergeschoten in de stad Mosulon. Het gaat waarschijnlijk om Yashua Mageed Hedaya.

Foto Reuters

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud