Doortocht orkaan Wilma eist vier levens in Florida

(belga) - De orkaan Wilma raast momenteel over de oostkust van de Verenigde Staten na maandagavond de staat Florida te hebben geteisterd. Er vielen vier dodelijke slachtoffers. Op Cuba zijn er zware overstromingen.

Volgens de meteorologische diensten lijkt Wilma de komende 24 uur aan kracht te zullen inboeten. Momenteel raast de storm over de oostkust aan een snelheid van 76 kilometer per uur en met windsnelheden tot 200 kilometer per uur. Wilma trekt daarna vermoedelijk richting Canadese wateren.

De orkaan heeft sinds zaterdag al aan zeventien mensen het leven gekost, meldt de BBC dinsdag. Er vielen doden in Florida, Mexico en op het Mexicaanse schiereiland Yucatan, aldus de BBC. Meer dan een miljoen mensen zit nog altijd zonder elektriciteit. Het toerisme ligt volledig stil.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft in de staat Florida de noodtoestand afgekondigd. De schade na de doortocht van Wilma wordt er op tien miljard dollar geraamd, melden verzekeringsmaatschappijen.

Op het Kennedy Space Center is volgens de eerste inschattingen maar lichte schade aan gebouwen ontstaan. Het Amerikaanse ruimtevaartcentrum blijft evenwel voorlopig gesloten.

Op Cuba veroorzaakt de orkaan zware overstromingen, de zwaarste in twaalf jaar op het eiland. In de hoofdstad Havana overspoelden hoge golven de bekende boulevard Malecón. Het water stroomde tot 800 meter de stad in. Verschillende hotels en commerciële centra kwamen onder water te staan.

De westelijke provincie Pinar del Rio kreeg het nog zwaarder te verduren. In de regio, die bekend is voor zijn tabaksteelt, werden 640.000 Cubanen geëvacueerd.

De eilanden op de Caraïben die van Wilma gespaard bleven, kregen de tropische storm Alpha op bezoek. Op Haïti maakte die tien doden en elf gewonden. Drie mensen worden er nog altijd vermist. Alpha is de 22ste tropische storm van het seizoen, een record.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud