DOSSIER Saddam Hoessein gevangen

(tijd) - De hele wereld vraagt zich af wanneer Saddam Hoessein zal worden berecht en - vooral - voor welke rechtbank de vroegere Iraakse dictator zich zal moeten verantwoorden. De Iraki's willen een Iraaks tribunaal, maar de Amerikanen laten voorlopig niet in hun kaarten kijken.

Foto's epa: Na de arrestatie van de Iraakse leider werden twee foto's verspreid: een verwilderde Saddam Hoessein vlak na zijn arrestatie (l) en de voormalige Iraakse leider na een grondige scheerbeurt (r).

President Bush wil alleen maar kwijt dat het proces zal plaatsvinden onder internationale controle en dat het Iraakse volk bij het proces zal 'betrokken worden'.

Washington zou er geen bezwaar tegen hebben moest een Iraaks tribunaal Saddam Hoessein de doodstraf geven, mits de uitspraak volgt na een 'rechtvaardig' proces, verklaarde maandag een hoge verantwoordelijke van het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken. De verantwoordelijke, die zijn anonimiteit wil bewaren, zei dat de VS een eerlijk, transparant en geloofwaardig proces willen, geleid door de Irakezen zelf. Dan zouden de VS tevreden zijn met de uitspraak, ook al is die de doodstraf. De verantwoordelijke zei ook dat er over dit gevoelige onderwerp nog geen overleg is gepleegd met leden van de coalitie omdat Washington eerst met de Irakezen wil praten.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft maandagavond voor een "open proces" tegen de vroegere Iraakse staatsleider Saddam Hoessein gepleit. Maar de VN zijn niet voor de doodstraf en zullen ook in het geval van Saddam Hoessein niet van deze overtuiging afwijken.

Annan zei dat de arrestatie van de man die Irak gedurende meer dan 30 jaar meedogenloos bestuurde, een "positieve ontwikkeling" was die hopelijk verzoening tussen de verschillende Iraakse partijen zou brengen. Saddam Hoessein moet worden berecht op basis van internationale normen en standaarden die de VN aanhangen, aldus de secretaris-generaal. Hij wees erop dat internationale rechtbanken die door de VN gesteund worden, de doodstraf niet erkennen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud