Dresden pas op 2 oktober naar stembus

(tijd) - Duitsland kent pas over twee weken de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen.

Het kiesdistrict Dresden I trekt immers pas op 2 oktober naar de stembus. De autoriteiten beslisten de stembusgang in die stad in het oosten van Duitsland uit te stellen na het overlijden van een kandidate van de extreem rechtse NPD.

Net als in de rest van Duitsland brengen de 219.000 stemgerechtigden in het district Dresden I twee stemmen uit. Ze wijzen in de eerste plaats rechtstreeks de vertegenwoordiger van hun kiesdistrict in de Bondsdag, het parlement, aan. Daarnaast brengen ze een stem uit op een tweede lijst. Daarop staan de belangrijkste kandidaten van de partijen in de deelstaat waar de kiezer stemt. Die tweede stem is de belangrijkste voor de samenstelling van het parlement. Want op basis daarvan wordt het totale aantal zetels dat een partij in de Bondsdag krijgt, procentueel berekend.

Het uitstel van de stembusslag in Dresden leidde de voorbije weken tot een juridische strijd. De rechter moest uitmaken of de bekendmaking van de verkiezingsuitslag al dan niet uitgesteld moest worden tot na de stembusgang in de Oost-Duitse stad. Sommige politici betoogden van wel. Ze wezen erop dat de uitslag in Dresden over winst en verlies kan beslissen.

Het resultaat daar kan in theorie leiden tot een verschuiving van drie zetels in het parlement. Een partij of een blok partijen moest gisteren dus een volstrekte meerderheid plus drie zetels halen om al zeker te zijn van de overwinning.

23856860

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud