Drie dagen nationale rouw

De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de moord op de Pakistaanse oud-premier en oppositieleidster Benazir Bhutto. Dat zei hij tijdens een live toespraak op de televisie. Musharraf riep ook op tot kalmte.

(belga) - De Pakistaanse politie en paramilitaire troepen zijn intussen in "hoogste staat van paraatheid" gebracht, zo meldt het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Bij geweld na de moord op Benazir Bhutto zijn tot dusver al zeker vier doden gevallen in verschillende Pakistaanse steden, zo meldt de politie.

Voor het ziekenhuis waar Bhutto aan haar verwondingen bezweek, kwamen honderden van haar aanhangers samen. Ze scandeerden slogans tegen het beleid van Musharraf. Velen vinden dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Bhutto. Ook in andere steden kwam het tot protest. In Jacobabad, de stad waar de huidige premier woont, is een rechtbank en een andere openbaar gebouw in brand gestoken. Ook werden foto's van Soomro in brand gestoken en waren er in de stad heel wat betogingen.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de parlementsverkiezingen, gepland op 8 januari 2008. Talat Masood, generaal op rust en politiek analist, verwacht dat de PPP van Bhutto zich uit de kiesstrijd zal terugtrekken en dat de partij van oppositieleider Nawaz Sharif hetzelfde zal doen.

"Ze zullen misschien samen een beweging opzetten die heel wat politieke druk kan zetten op president Musharraf", aldus Masood aan DPA.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud