Drie doden bij bomaanslag op Amerikaans konvooi in Gaza

(tijdnet/belga) - Bij een bomaanslag op een Amerikaans konvooi in de Gazastrook kwamen drie mensen om het leven. Het konvooi vervoerde leden van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Het is de eerste keer dat een dergelijke aanslag op een Amerikaans doelwit plaatsvindt in de Palestijnse gebieden. De aanslag gebeurde enkele uren nadat de VS met hun veto tegen een VN-resolutie instemden met de bouw van een veiligheidshek tussen Israël en de Palestijnse gebieden. De aanslag werd opgeëist door de 'Comités voor de Volksweerstand' maar later ontkende deze Palestijnse gewapende beweging alle verantwoordelijkheid.

foto epa: Een gewonde Amerikaan wordt van een Palestijnse naar een Israëlische ambulance gedragen nabij de Erez-grensovergang.

De aanslag gebeurde nabij de Erez-grensovergang met Gaza. Een bom op de weg ontplofte toen het konvooi met Amerikaanse diplomaten voorbijkwam. De Amerikaanse ambassade liet weten dat de Amerikaanse gezant in de bezette gebieden, John Wolf, geen deel uitmaakte van het konvooi. De Israëlische radio had dit eerder gemeld. De Amerikaanse konvooien rijden regelmatig voorbij de Erez-grensovergang om vergaderingen te houden in de Gazastrook.

Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saïb Erakat bestond het getroffen Amerikaanse konvooi uit diplomaten die toezagen op de uitvoering van het Amerikaanse vredesplan voor Israël, de zogenaamde 'road map'. De Palestijnse veiligheidsbronnen meldden drie doden na de aanslag. De verantwoordelijken van Magen David Adom, het equivalent van het Israëlische Rode Kruis, hebben het dodental bevestigd. Volgens de Israëlische krant Haaretz Daily vielen de drie slachtoffers bij de veiligheidsmensen die waren ingehuurd bij een privé-bedrijf. De leden van de Amerikaanse overheid werden naar verluidt niet dodelijk gewond. De Israëlische radio meldt dat een van de slachtoffers een inwoner van Oost-Jeruzalem is. Hij bestuurde de wagen die werd getroffen.

De Palestijnse president Yasser Arafat en de Palestijnse premier Ahmed Korei hebben de aanslag veroordeeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud