Drie linkse kandidaten vragen voor Royal te stemmen

Drie verslagen linkse kandidaten bij de Franse presidentsverkiezingen hebben zondagavond hun achterban opgeroepen om in de tweede ronde voor de socialistische kandidate Ségolène Royal te kiezen.

(belga) Het gaat om de communistische kandidate Marie-George Buffet, de kandidate van de Lutte ouvrière Arlette Laguiller en de groene kandidate Dominique Voynet.

"Ik roep de gehele linkerzijde en de democraten op om op 6 mei voor Ségolène Royal te stemmen", aldus Buffet, die 1,9 tot 2 procent van de kiezers achter zich kreeg, het laagste niveau ooit voor de Franse communistische Partij. Buffet noemde Sarkozy "een gevaarlijk man, die er opzettelijk voor gekozen heeft de onverdraagzame stellingen van het Front National over te nemen". "Hij moet absoluut verslagen worden", aldus Buffet.

Arlette Laguiller, die 1,4 tot 1,5 procent van de kiezers achter zich schaarde, deed een soortgelijke oproep op de televisiezender TF1.

Dominique Voynet, die 1,5 tot 1,7 procent haalt, verklaarde op 6 mei voor Royal te zullen stemmen. Ze voegde er wel aan toe dat ze zich het slachtoffer voelde van de oproep van Royal om "nuttig" te stemmen, waarmee deze een versnippering van de stemmen voor de linkse kandidaten wilde vermijden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud