Drie personen aangehouden voor mogelijke corruptie in Europese Commissie

In het onderzoek naar mogelijke corruptie binnen de Europese Commissie heeft het Brusselse gerecht dinsdag drie Italianen aangehouden. Het gaat om een ambtenaar van de Commissie, een persoonlijke assistent van een Italiaans parlementslid en een bedrijfsleider.

(belga) Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte, passieve en actieve omkoping, oplichting en bendevorming, zo meldt het Brusselse parket.

De ambtenaar werkte bij de Commissie als verantwoordelijke voor de infrastructuur van de buitenlandse delegaties van de Commissie en de bedrijfsleider werkt voor een consortium met voornamelijk immobiliënmaatschappijen.

De corruptiezaak spitst zich dan ook toe op de voorwaarden die gesteld werden bij de toekenning van bepaalde Europese openbare aanbestedingen in het kader van de zoektocht naar gebouwen waarin delegaties van de Europese Gemeenschap werden ondergebracht en in het kader van de installatie van beveiligingssystemen voor deze gebouwen.

Het onderzoek, onder leiding van onderzoeksrechter Berta Bernardo-Mendez, begon in juli 2004 na een klacht van het Europese Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) van de Europese Commissie. Maar de praktijken zouden al meer dan tien jaar aanslepen. Er wordt dan ook vermoed dat er voor verschillende miljoenen euro aan smeergeld is betaald. Dinsdag voerden 150 Belgische politiemensen niet minder dan 30 huiszoekingen uit over heel België.

Tegelijkertijd vonden gelijkaardige acties plaats in Italië, Frankrijk en Luxemburg. Daarbij werden minstens in België een hele hoop documenten in beslag genomen. Over de resultaten van de gerechtelijke acties in het buitenland kon het Brusselse parket voorlopig geen informatie verschaffen. Nog volgens het parket loopt het onderzoek voort, maar worden er voor de komende dagen geen bijkomende arrestaties verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud