Duitse christen-democraten winnen in Dresden

(tijd) - De Duitse christen-democraten hebben bij de uitgestelde stembusgang in de kieskring Dresden Noord een extra zetel in de Bondsdag gewonnen. Daarmee heeft CDU/CSU, op basis van 75 procent van de getelde stemmen, zijn voorsprong op de sociaal-democratische SPD in de Bondsdag uitgebreid tot vier zetels. Amper 0,3 procent van de kiezers daagde op.

De christen-democraten beschouwen het resultaat als een mandaat voor hun kandidate voor het bondskanselierschap, Angela Merkel. Twee weken geleden kwam CDU/CSU al als nipte winnaar van de parlementsverkiezingen uit de bus. Na de verkiezingen van ZONDAG heeft CDU/CSU 226 zetels in het parlement, de SPD heeft er 222.

Roland Koch, minister-president van Hessen en vooraanstaand lid van de CDU, riep de sociaal-democraten op nu 'eindelijk te respecteren waar het vertrouwen van de kiezers ligt'. Koch doelt op de claim die bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) legt op het 'Kanzleramt' in een volgende regering. Schröder is van mening dat het Duitse volk liever hem als kanselier wil dan Merkel, en weigert vooralsnog de ongeschreven regel te volgen dat de grootste fractie in het parlement de kanselier levert, mits ze ook regeringspartij is.

De vraag wie kanselier wordt, belemmert de vorming van een regering. CDU/CSU en SPD hebben twee oriënterende gesprekken gevoerd voor de samenwerking in een zogeheten 'grote coalitie'. De christen-democraten stellen echter als voorwaarde voor het begin van formele onderhandelingen dat de SPD haar aanspraken op het kanselierschap opgeeft.

Het stond op voorhand vast dat de uitslag gisteren in Dresden niets fundamenteels kon veranderen aan die van twee weken geleden, toen in de rest van Duitsland werd gestemd. CDU/CSU won toen nipt met 35 procent, voor de SPD met 34 procent. In Dresden ging slechts 0,3 procent van de kiezers naar de stembus. De uitgestelde verkiezingen waren nodig omdat een van de kandidaten in de kieskring tijdens de campagne was overleden en nieuwe stembiljetten moesten worden gedrukt.

SPD en CDU hadden de afgelopen dagen toch hard campagne gevoerd in de Saksische hoofdstad omdat van Dresden een 'psychologisch' signaal kon uitgaan.

Nu de Bondsdag-verkiezingen zijn afgesloten, wordt verwacht dat de besprekingen voor een regeringscoalitie serieuzer worden. Een grote coalitie van CDU/CSU en SPD is de meest voor de hand liggende regeringsvorm, nadat de kleinere politieke partijen Groenen, FDP en Linkspartei hun medewerking hadden ontzegd voor een 'meerkleurige' coalitie.

Zowel sociaal-democraten als christen-democraten maken zich op voor zeer harde onderhandelingen. In de verkiezingscampagne hadden beide partijen zich fel tegen elkaar afgezet. CDU/CSU wil per se een hervormingsgeoriënteerd kabinet; de SPD wil Duitsland behoeden voor een 'sociale kaalslag'. Indien de onderhandelingen mislukken, wordt verwacht dat beide partijen opnieuw de kleinere fracties in de Bondsdag uitnodigen voor gesprekken. Een alternatief zijn nieuwe verkiezingen. Het laatste woord daarover ligt bij de bondspresident. Schröder had in mei vervroegde verkiezingen uitgeschreven wegens gebrek aan steun voor zijn beleid in de eigen partij. SdV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud