Duitse economie kent grootste krimp sinds 1987

Arbeiders in de fabriek van Audi in Ingolstadt (foto Reuters) ©REUTERS

De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het vierde kwartaal met 1,5 tot 2 procent gekrompen tegenover het derde kwartaal. Dat blijkt uit eerste ramingen van het Duitse overheidsbureau voor statistiek. Over 2008 groeide het Duitse bbp met 1,3 procent, iets trager dan de 1,4 procent die economen hadden voorspeld.

(tijd) - Als de eerste ramingen kloppen, dan kromp de Duitse economie in het vierde kwartaal mogelijk het meest sinds 1987. Ook in het tweede (-0,4%) en het derde kwartaal (-0,5%) toonde het Duitse bbp al een krimp. Door de escalatie van de financiele crisis in september, met het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, ging de Duitse economie in het laatste kwartaal brutaal onderuit.

Dat de Duitse economie voor het volledige jaar 2008 toch nog een groei neerzette van 1,3 procent, is toe te schrijven aan de sterke prestatie uit het eerste kwartaal (+1,5%). Toen profiteerde de Duitse bouwsector van erg gunstige weersomstandigheden, wat het bbp stuwde. Toch vertraagde de Duitse economie vorig jaar al duidelijk. In 2007 en 2006 werden nog groeicijfers van respectievelijk 2,5 en 3,0 procent neergezet.

Bodem

2009 wordt een bar jaar voor de Duitse economie, voorspellen economen. Econoom Kenneth Broux van Lloyds TSB ziet de Duitse economie dit jaar 2,1 procent krimpen. 'Het eerste en het tweede kwartaal worden verschrikkelijk. Als we geluk hebben, dan kan er een stabilisatie optreden in het derde of het vierde kwartaal. Maar momenteel hebben we de bodem nog lang niet gezien.'

De Duitse centrale bank, de Bundesbank, ziet het tot nog toe nog wat rooskleuriger in. Voorzitter Axel Weber gaf vorige week wel aan dat de economie dit jaar met meer dan 0,8 procent kan krimpen. Een krimp van 0,8 procent is de officiele voorspelling die dateert van 5 december.

Stimuli

De Duitse regering lanceerde dinsdag een pakket stimuli ter waarde van 50 miljard euro om de economie voor een langgerekte, diepe recessie te behoeden. De maatregelen komen bovenop een eerder pakket van ruim 30 miljard euro. Duitsland pompt nu 3,4 procent van zijn totale bbp in de economie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud