Duitse geheime dienst bespioneerde en gebruikte illegaal journalisten

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst (Bundesnachrichtendienst, BND) heeft op 'volledig illegale' manier journalisten bespioneerd en gebruikt, zo staat in een parlementsverslag. De regering heeft sancties aangekondigd.

(belga) Het 179 pagina's tellende rapport is vrijdag gedeeltelijk openbaar gemaakt door de Bundestag, de Duitse Kamer van volksvertegenwoordigers en kan op het internet geconsulteerd worden. Sommige passages zijn uit het rapport gehaald en de namen van de betrokkenen zijn enkel met initialen vermeld, op vraag van een aantal betrokkenen.

Journalisten werden door de BND 'gebruikt' met de bedoeling zo aan 'informatie, informanten en geheimen' te komen, zo schrijft de auteur van het verslag, de gewezen hoge magistraat Gerhard Schäfer.

In een reactie op de publicatie van het rapport heeft de Duitse regering laten weten dat 'tuchtmaatregelen' tegen de hoofdverantwoordelijken van van de zaak 'noodzakelijk' zijn.

Verscheidene vroegere en huidige leden van de BND kunnen door die sancties geviseerd worden, zo voegde de regering eraan toe. Binnenkort wordt een 'speciaal onderzoeker' aangesteld om de verantwoordelijkheden te bepalen.

Anderzijds is de Duitse regering niet van mening dat er wetswijzigingen moeten volgen. Zij volgt daarmee de auteur van het verslag.

De president van de BND, Ernst Uhrlau, heeft vrijdag zijn excuses aangeboden aan de journalisten die het slachtoffer waren van de spionage.

Volgens het rapport bespioneerde de BND niet alleen journalisten in Duitsland (hoewel zij theoretisch niet met binnenlandse spionage belast is), maar betaalde zij ook journalisten in ruil voor informatie over het werk van sommige van hun collega's-journalisten.

De Duitse federale inlichtingendiensten worden ervan beschuldigd het bespioneren van onderzoeksjournalisten te hebben opgezet, met de hulp van andere journalisten, om te pogen een zaak van lekken in hun eigen rangen op te helderen.

De zaak kwam begin mei aan het licht, toen verscheidene Duitse kranten uittreksels publiceerden uit het toen nog vertrouwelijke rapport.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud