Duitse groenen houden coalitie overeind

(tijd-nieuwslijn/betten) - Bondskanselier Gerhard Schröder (foto: epa) blijft vrijwel zeker bondskanselier van Duitsland. De sociaaldemocraten behaalden zondag tijdens de parlemenstverkiezingen 38,5% van de stemmen en 251 zetels in de Bondsdag. Daarmee blijven ze de grootste partij. In 1998 behaalden de sociaaldemocraten een score van 40,9%.

Schröders belangrijkste tegenstander, Edmund Stoiber en zijn christendemocratische CDU/CSU, behaalde eveneens 38,5% van de stemmen maar door de eigenaardigheden in het Duitse kiessysteem slechts 248 zetels.

Stoiber had een uur na het sluiten van de stembussen de verkiezingsoverwinning opgeëist, maar dat bleek voorbarig. Daarna erkende Stoiber zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen. Hij beloofde een constructieve, maar harde oppositie te voeren.

De coalitiegenoot van de SPD, de Groenen, deed het beter dan verwacht en haalde 8,6% van de stemmen binnen tegen 6,7% vier jaar geleden. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wil snel een nieuw regeerakkoord met de Groenen bereiken. Hij verwacht daarbij geen grote problemen.

Schröder zei maandag voor de aanvang van overleg binnen de leiding van de sociaal-democratische SPD in Berlijn dat hij zondagnacht al met minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer van de Groenen zwaartepunten voor de coalitieonderhandelingen was overeengekomen. "Wie denkt dat daarbij grote moeilijkheden zullen rijzen, vergist zich." Ook de Groenen, die versterkt uit de verkiezingen kwamen, toonden zich vol vertrouwen. Ze maakten niet meteen aanspraak op een bepaalde ministerpost.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud