Duitse regering gaat uit van ontslag Wolfowitz

De Duitse regering gaat ervan uit dat voorzitter Paul Wolfowitz van de Wereldbank ontslag zal nemen. De voormalige Amerikaanse viceminister van Defensie, architect van de invasie van Irak, is in een schandaal dat draait rond nepotisme betrokken. Binnen de Wereldbank was hij nochtans een kruisvaart tegen de corruptie gestart.

(belga) "Zoals de toestand nu is, kan het niet meer blijven", zei de Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking, Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD), aan de zakenkrant Financial Times Deutschland. zaak is, verdere schade voor de VN-instelling te vermijden. "Mijn slotconclusie is, dat Wolfowitz de Wereldbank een dienst moet bewijzen en zijn conclusies moet trekken. Hoe sneller hij opstapt, hoe beter".

Volgens de FTD zijn de Europese landen het erover eens dat het niet meer houdbaar is, de Amerikaanse neoconservatief op zijn post te laten.

Na de VS zijn Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië de grootste aandeelhouders van de Wereldbank. In Berlijn gaat men ervan uit, dat ook de VS een nieuwe invulling van de topjob op de Wereldbank niet ongenegen is, temeer daar de Verenigde Staten zelf met een opvolger mogen komen: de topman van de Wereldbank is altijd een Amerikaan, die van het IMF een Europeaan. "Achter het recht van de VS om zelf een voorzitter van de Wereldbank aan te stellen, worden geen vraagtekens geplaatst", aldus nog Wieczorek-Zeul. "Dus: van een confrontatie met de VS is in deze geen sprake".

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud