Duitse regering keurt gedeeltelijke privatisering Deutsche Bahn goed

De Duitse regering heeft dinsdag een wetsontwerp goedgekeurd dat voorziet in de gedeeltelijke privatisering van de spoorgroep Deutsche Bahn. De bedoeling is om ongeveer een kwart van het staatsbedrijf te verkopen. Het ontwerp moet nog langs het parlement geraken.

(belga) De regering schaarde zich unaniem achter het ontwerp van minister van Verkeer Wolfgang Tiefensee. In het ontwerp is geen privatiseringsschema opgenomen, maar de minister zei eerder al dat hij 25 procent van de spoorweggroep wil verkopen tegen eind 2008.

Volgens het wetsontwerp zou de basisinfrastructuur - zoals het spoornetwerk, de stations en de energievoorziening - gedurende vijftien jaar in handen blijven van de overheid.

Over de privatisering van Deutsche Bahn wordt al meer dan tien jaar gepraat. De discussie is nog niet ten einde, want het wetsontwerp moet nog langs het parlement. In de Bundestag zouden er geen problemen opduiken, maar dat zou anders kunnen zijn in de Bundesrat, waar de deelstaten vertegenwoordigd zijn. Verschillende deelstaten hebben al aangekondigd dat ze het ontwerp zullen aanvechten. Ze vrezen dat door de privatisering lokale verbindingen zullen verdwijnen ten nadele van de grote, meer winstgevende lijnen. Ook rechtszaken tegen de wet zijn mogelijk.

Deutsche Bahn is het laatste grote staatsmonopolie in Duitsland. Over een netwerk van 34.000 kilometer rails worden dagelijks ongeveer vijf miljoen mensen vervoerd. Vorig jaar reisden bijna 1,9 miljard mensen met Deutsche Bahn en 300 miljoen ton goederen. Zowat 229.000 werknemers zorgden in 2006 voor een nettowinst van zowat 1,7 miljard euro en een omzet van 30 miljard euro.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud