Advertentie

Duitse regeringspartijen verliezen Europees

©AFP

De liberale partij FDP is de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Duitsland. De regerende christendemocraten en sociaaldemocraten boekten verlies. De stembusgang gold als een algemene repetitie voor de parlementsverkiezingen van september.

(tijd) - De regerende christendemocraten van de Duitse bondskanselier Angela Merkel blijven de grootste Duitse partij in het Europees parlement. Al moest de partij een fors verlies slikken. De CDU behaalde, samen met haar zusterpartij CSU, 37,9 procent. Dat was wel bijna 6 procentpunt minder dan bij de verkiezingen van vijf jaar geleden.

Ook Merkels sociaaldemocratische coalitiepartner SPD scoorde minder goed dan in 2004. De partij zou zelfs wegzakken tot een historisch dieptepunt van 20,8 procent. 'Dit is een moeilijke avond voor ons', zei SPD-voorzitter Franz Müntefering. 'We zijn er niet geslaagd onze kiezers te mobiliseren.'

De liberalen van de FDP, die in de oppositie zitten, slaagden daar wel in. De partij zou 11 procent van de stemmen halen, een winst van 5 procentpunt. De Groenen blijven evenwel de derde partij met 12,1 procent; de linkse partij Die Linke haalt 7,5 procent.

Crisis

De Europese stemresultaten geven een idee van de krachtsverhoudingen in de aanloop naar de federale parlementsverkiezingen, die in september plaatsvinden. De verkiezingscampagne stond in het teken van de economische crisis. En naar alle waarschijnlijkheid blijft de crisis het hoofdthema tijdens de campagne voor september.

De christendemocraten en sociaaldemocraten strijden om het leiderschap. Voorlopig blijft de CDU/CSU van Angela Merkel voorop liggen in de peilingen. De SPD, die minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier naar voren schuift als kandidaat-kanselier, heeft een achterstand van 10 procentpunt op de christendemocraten.

Merkel zou de SPD na de verkiezingen in september liefst inruilen voor de liberale FDP. De goede score van de liberalen lijkt de sociaaldemocraten inderdaad in de oppositie te duwen. Al blijft de grote vraag of een coalitie van CDU/CSU en FDP erin slaagt een meerderheid te halen in de Bondsdag, de Duitse Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Duitsland heeft het grootste aantal afgevaardigden in het Europees parlement: 99 parlementsleden op 736. Op basis van de voorlopige uitslagen verliest de CDU/CSU 7 zetels en houdt er 42 over. De SPD blijft ter plaatse trappelen met 23 parlementsleden, terwijl de FDP vijf zetels wint tot twaalf. Aan de linkerzijde hebben de Groenen 14 zetels, een winst van een zetel. Ook Die Linke wint een zetel tot acht.


EZ

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud