Duitsers trots op hun Beierse 'pantser'-paus

(tijd) - Veel Duitsers reageerden verbaasd toen ze Joseph Ratzinger breedlachend op het Vaticaanse balkon zagen verschijnen. Was dat werkelijk Ratzinger die daar zo stond te stralen? De theoloog staat in eigen land en in de katholieke kerk bekend als 'pantser-kardinaal', als hardvochtig en rechtlijnig, als gereserveerd en gesloten, op zijn best misschien als bescheiden.

Door zijn openhartige, menselijke vreugde en zijn nieuwe status als paus kreeg Benedictus XVI dinsdag in Duitsland op slag het voordeel van de twijfel. Vergeten leek de kritiek op de starheid waarmee Joseph Ratzinger zijn vorige functie uitoefende als hoeder van de geloofsleer. Vergoelijkt wordt ook de autocratische manier waarop de nieuwe paus de kerk mogelijk zal leiden. Die stijl hanteerde Ratzinger al als deken van het college van kardinalen, het belangrijkste overlegorgaan van de katholieke kerk.

De Duitse president en de bondskanselier feliciteerden de nieuwe paus met zijn uitverkiezing. Kanselier Gerhard Schröder bestempelde Benedictus XVI als een waardige opvolger van Johannes Paulus II. 'Dit is een grote eer voor Duitsland', zei hij. 'Ik feliciteer hem in naam van alle Duitse burgers.'

In veel reacties klonk evenwel bezorgdheid door over het conservatisme waarvoor de nieuwe paus bekendstaat. 'Ik wens hem de kracht, wijsheid en openheid toe met de grote verschillen tussen mensen, kerkgemeenschappen en continenten in de wereld om te gaan', zei parlementsvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD).

De Duitse groenen vroegen de nieuwe paus homoseksualiteit te accepteren, evenals het gebruik van condooms en een actieve rol van de vrouw in de kerk.

De Duitse theoloog Hans Küng zei te vrezen dat de paus zich weinig hervormingsgezind zal tonen. Küng werd 25 jaar geleden door het Vaticaan uit zijn priesterambt gezet omdat hij te progressief was. De kritische theoloog verwees naar Ratzingers conservatieve opvattingen over de rol van de vrouw, voorbehoedsmiddelen, homoseksualiteit of oecumenische kerkdiensten.

Als kardinaal stond Ratzinger al op het standpunt dat hij die in dialoog wil treden met een ander, eerst zichzelf moet kennen. Dat is volgens Duitse theologen ook de boodschap die de nieuwe paus aan zijn discipelen zal overbrengen. Voor de kardinalen betekent dat dat ze nauwgezet de richtlijnen uit het Vaticaan zullen moeten blijven volgen, en dat er weinig ruimte komt voor experimenten en 'anders' denken.

In de Duitse katholieke kerk wordt de benoeming van Ratzinger gezien als een tijdelijke oplossing voor een kerk die eindeloos lang beïnvloed is door de vorige paus. Na de filosoof heeft nu de theoloog, volgens sommigen de 'ideoloog' van de kerk anno 2005, de touwtjes in handen.

23055171

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud