Duitsland wil geen Europees reddingsplan

Michael Glos (Foto Reuters) ©REUTERS

Duitsland verzet zich tegen een Europees reddingsplan voor de banken. Dat heeft minister van Economie Michael Glos verklaard in een interview in de aanloop naar een minitop van de grote Europese landen in Parijs.

(belga) - "De banken genieten geen vertrouwen meer. Dat is de belangrijkste oorzaak van de financiële crisis. Het lijkt me niet rechtvaardig dat de staat in die omstandigheden het geld van de belastingbetaler gaat gebruiken om de enorme schulden weg te werken en zo het vertrouwen in die banken te herstellen", verklaarde Glos in een interview dat zondag in Bild am Sonntag verschijnt.

Glos haalde ook zwaar uit naar de "goedbetaalde" topbankiers, die "maar eens moeten bewijzen dat ze hun salaris verdienen".

De verklaringen lijken een reactie op het standpunt van de voorzitter van de federatie van Duitse banken, Klaus-Peter Müller, die zich had uitgesproken voor overheidsgaranties voor bedreigde banken.

Europese minitop

Zaterdag plegen de Franse president Nicolas Sarkozy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Gordon Brown en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi in Parijs overleg over de financiële crisis. Ook voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Jean-Claude Juncker van de eurogroep wonen het treffen bij.

Naar analogie met het Amerikaanse reddingsplan circuleerden ook in Europa plannen om 300 miljard euro uit te trekken om noodlijdende banken te redden.

Door het resolute Duitse "nein" komt het plan allicht niet aan de orde in Parijs. Daarom zullen de gesprekken zich concentreren op de regulering van kredietbeoordelaars, strengere solvabiliteitseisen voor banken, betere boekhoudregels en een sterkere grensoverschrijdende coördinatie. De top moet echter vooral het vertrouwen in de toekomst van het financiële systeem versterken.

Ierland

De leiders zullen ook van gedachten wisselen over het spectaculaire plan van de Ierse regering, die zich volledig garant stelt voor alle rekeninghouders van de zes Ierse banken.

De onverwachte beslissing vormt volgens eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes een overtreding van de Europese concurrentieregels. Investeerders worden immers weggelokt bij Britse banken en premier Gordon Brown komt daardoor onder toenemende druk te staan om gelijkaardige garanties te bieden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud