Duizenden betogen in Istanboel tegen Turkije-bezoek van de paus

Twee dagen voor het Turkije-bezoek van paus Benedictus XVI hebben zondag duizenden mensen aan een betoging in Istanboel deelgenomen."Paus, respecteer onze profeten", luidde het op spandoeken.

(belga) De demonstranten, die met talrijke bussen naar de tot ver in de omtrek afgesloten verzamelplaats waren gekomen, zwaaiden Turkse vlaggen en wimpels van de islamitsche Saadet-partij (gelukzaligheid), die tot de manifestatie onder het motto "Paus, kom niet naar Turkije" had opgeroepen.

Benedictus wordt dinsdag voor een vierdaags bezoek aan Turkije verwacht.De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich van de anti-paus-betoging gedistantieerd en sprak van "marginale groepen". Bij de parlementsverkieizngen vier jaar geleden had de islamitische Saadet-partij slechts 2,5 procent van de stemmen gehaald.

De demonstratie, waarop de organisatoren honderdduizenden deelnemers hadden verwacht, richtte zich tegen de uitlatingen van de paus over het onderwerp islam en geweld, die door vele moslims als een belediging van de profeet Mohammed werden opgevat. Op een van de spandoeken was Benedictus te zien in kruisvaardersuniform.

De paus had op 12 september in Regensburg tijdens zijn bezoek aan Duitsland een Byzantijnse keizer uit de 14e eeuw geciteerd die had gezegd dat de profeet Mohammed enkel "slecht en onmenselijkkeid" heeft voortgebracht, omdat hij het geloof met het zwaard liet verbreiden. Na protest uit de islamitische wereld betreurde Benedictus XVI, dat zijn uitlatingen verkeerd werden begrepen. Hij had zijn afwijzing van de verspreiding van het geloof door geweld met het oog op de moslimterreur in het midden van zijn toespraak gedaan. Daarin had hij een middeleeuws citaat gebruikt, dat op geen enkele wijze zijn persoonlijk denken weerspiegelt, zei Ratzinger later. Hij nam echter geen enkele uitspraak terug.

(foto: Bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud