Duizenden Irakezen betogen in Najaf tegen VS

Honderdduizenden sjiieten zijn maandag in Najaf opgestapt in een betoging tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Irak. "Weg met Amerika! Weg met Bush!", riepen de betogers. Het is vandaag vier jaar geleden dat het regime van de Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein door de Amerikanen werd omvergeworpen.

(belga) De betogers scandeerden slogans "tegen de Amerikaanse bezetter" en staken Amerikaanse vlaggen in brand. Het was de beweging van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr die had opgeroepen tot het protest. De betogers trokken van de stad Koefa naar de naburige stad Najaf, een heilige plaats voor sjiieten.

"Na vier jaar bezetting is er in Irak enkel bloed vergoten, maar zijn er nog altijd geen openbare diensten of water", aldus een Iraaks volksvertegenwoordiger die mee opstapte in de mensenzee. "We hebben geen gedeeltelijke soevereiniteit, wij hebben helemaal geen soevereiniteit." Moqtada al-Sadr riep de Iraakse troepen en strijders de voorbije dagen nog op om niet langer te vechten. "Jullie dragen bij tot het succes van onze gemeenschappelijke vijand. Het leger en de politie moeten de bezetter niet steunen want die zaait enkel verdeeldheid." Al-Sadr is een hevig tegenstander van de Amerikanen. Hij heeft 32 volksvertegenwoordigers in het parlement en zes ministers in de regering van nationale eenheid.

In Bagdad is maandag een verkeersverbod van 24 uur van kracht voor voertuigen. De autoriteiten vrezen dat de verjaardag van de val van het regime van Saddam Hoessein een aanleiding kan zijn om aanslagen met bomauto's te plegen. Sinds 2003 is 9 april een feestdag in Irak en het merendeel van de Irakezen moet zich vandaag dus niet naar het werk verplaatsen.

(foto: epa)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud