Economie eist hoofdrol op in tweede debat

Barack Obama (links) en John McCain - Foto Reuters

Het tweede debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain ging in belangrijke mate over de economische angst van de kiezer. Beide kandidaten beschuldigden elkaar ervan verantwoordelijk te zijn voor de crisis. De aanhoudende focus op de economie duwt McCain in het defensief. Volgens kijkers won de democratische kandidaat Obama opnieuw het debat.

Van onze correspondent in New York

(tijd) - Voor het tweede van de drie geplande presidentiële debatten werd afgestapt van het klassieke stramien waarbij een moderator de twee kandidaten vragen stelt. In plaats daarvan mocht het publiek in de zaal en via het internet vragen stellen. De kandidaten stonden daarop recht van hun barkruk om zich rechtstreeks tot het publiek in de studio te wenden. Een moderator zorgde voor de nodige structuur in het debat.

De vragen van de kiezers weerspiegelden duidelijk waar Amerikanen momenteel wakker van liggen: de economie en de financiële crisis. Het volledige eerste uur van het debat werd besteed aan de economie, gezondheidszorg en energie. Het laatste half uur verschoof de aandacht naar buitenlands beleid en veiligheid.

Bush

Obama weet de financiële crisis aan de deregulering die door de regering-Bush en McCain gepromoot werden. Het was de eerste van verschillende pogingen van Obama om McCain te linken aan de onpopulaire huidige bewoner van het Witte Huis, een tactiek die hij al weken toepast. McCain probeerde de schuld voor de financiële crisis deels in de schoenen van Obama te schuiven door te wijzen op de 'vrienden' van Obama bij de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac, en het feit dat beide instellingen gul stortten in de campagnekas van Obama. Fannie en Freddie zijn intussen genationaliseerd.

McCain en Obama vielen tijdens het debat herhaaldelijk elkaars beleidsplannen en palmares aan. De aanvallen waren echter nooit persoonlijk of overdreven agressief. De McCain-campagne kondigde nochtans aan vanaf nu de handschoenen uit te trekken en de laatste weken de aanval te openen op de persoon van Obama door de vraag te stellen of de mysterieuze senator niet een te risicovolle keuze is voor het presidentschap. De campagne reageert daarmee op de voorsprong die Obama de voorbije weken in de peilingen heeft uitgebouwd naarmate de crisis verergert.

Hypotheken

McCain gebruikte het debat om een nieuw plan te lanceren voor de aanpak van de huizen- en kredietcrisis. 'Ik zou de minister van Financiën onmiddellijk de opdracht geven slechte hypotheekleningen op te kopen en ze te heronderhandelen tegen de nieuwe (gedaalde) waarde van de huizen', aldus McCain. Dit plan - dat 300 miljard dollar zou kosten - moet voorkomen dat meer mensen hun huis verliezen.

Obama praatte opvallend veel over het belang van energieonafhankelijkheid. Hij haalde zijn plan aan om het volgende decennium jaarlijks 15 miljard dollar te investeren in hernieuwbare energie. De senator pleitte daarnaast voor een meer toegankelijke gezondheidszorg. Gevraagd naar wat zijn prioriteiten zouden zijn - energie, gezondheidszorg of de oplopende uitgaven in de sociale zekerheid - antwoordde Obama energie en gezondheidszorg. McCain vermeldde de sociale zekerheid.

Winnaar

Volgens de eerste peilingen bij tv-kijkers was Obama de winnaar van het debat. Hij had ook al de eerste ontmoeting gewonnen, terwijl zijn running mate Joe Biden als winnaar uit de bus kwam in het duel met Sarah Palin. McCain had nochtans een ijzersterke prestatie nodig om de trend in de peilingen om te keren. Vier weken voor de verkiezingen raken McCains mogelijkheden stilaan uitgeput. Volgende week woensdag staat het laatste debat op het programma.    

Kris van Hamme

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud