Economie VS blijft zoeken naar tweede adem

(tijd/bloomberg) - De Amerikaanse werkloosheid zakte in januari onverwacht tot 5,6 procent. Toch is dit geen ondubbelzinnig teken van herstel van de grootste economie ter wereld. De ISM-index, een graadmeter voor de verwerkende nijverheid, bleef immers onder de verwachtingen. Maar met 49,9 punten ligt de index net onder de psychologische drempel van 50. De Amerikaanse economie staat volgens economen op het punt haar tweede adem te krijgen.

De daling van de werkloosheid kwam onverwacht. In december zat 5,8 procent van de beroepsbevolking zonder werk. Dat was het hoogste cijfer in 6,5 jaar. Economen gingen ervan uit dat het werkloosheidscijfer zou stijgen tot 5,9 procent. Maar de werkloosheidsgraad daalde, en dat komt door de inkrimping van de beroepsbevolking. Bijna 1 miljoen Amerikanen verlieten in januari de arbeidsmarkt en tellen dus niet meer mee in de werkloosheidsstatistieken.

Netto gingen er in januari nog 89.000 banen verloren. In de dienstensector kwamen er netto wel 56.000 werknemers bij, maar de industrie schrapte 89.000 banen. De verwerkende nijverheid herstelt echter geleidelijk van de klappen die ze kreeg na de de aanslagen van 11 september. De ISM-index, zoals de vroegere NAPM-index sinds dit jaar heet, klom in januari 1,8 punten hoger tot 49,9 punten. Daarmee voldeed de index net niet aan de verwachtingen. Economen hadden een ISM-index van 50 punten naar voren geschoven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud