Advertentie

'Economische crisis weegt op militaire keuzes Obama'

Foto EPA ©EPA

De economische crisis zal wereldwijd ook gevolgen hebben voor de defensiebudgetten, wat de taak van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama er niet eenvoudiger op maakt. Dat concludeert het International Institute for Strategic Studies (IISS) in zijn jaarrapport.

(belga) - Het Instituut voorspelt dat het voornemen van Obama om de troepen in Irak af te bouwen ten voordele van Afghanistan voor spanningen met de Navo-bondgenoten zal zorgen. Die zullen immers moeten snoeien in de defensiebudgetten als gevolg van de crisis.

Bovendien is er binnen de Navo discussie over de 'objectieven' in Afghanistan. De Verenigde Staten willen 30.000 extra militairen sturen, wat nagenoeg een verdubbeling van het huidige Amerikaanse contingent betekent.

Het Pentagon, dat deze week een eerste bezoek van Obama mag verwachten, 'zal evenwel zijn militaire doelen moeten bijsturen naar gelang de economische context', schrijft James Hacket, hoofdredacteur van het rapport.

Groot-Brittannië en Frankrijk, twee andere grootmachten in Afghanistan, hebben al laten weten dat ze enkel extra troepen willen sturen als de andere lidstaten een gelijkaardig gebaar stellen. Canada en Nederland gaan hun troepenaantal afbouwen.

Wat Irak betreft, meent het instituut dat de extra troepen die nog door president Bush werden gestuurd ervoor hebben gezorgd dat het land niet verder afgleed in een burgeroorlog. 'Er kunnen echter vragen worden gesteld bij de duur van dat effect', aldus het IISS.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud