Eerste beklaagde aanslag Bali krijgt doodstraf

(belga) - De Indonesische islamist Amrozi bin Nurhasyim, de eerste beklaagde die terecht staat voor de bomaanslag op een nachtclub op Bali, is door de rechter schuldig bevonden en heeft de doodstraf gekregen. Bij de aanslag in oktober vorig jaar vielen 202 doden, vooral Australische toeristen.

De rechtbank van Denpasar volgde de vordering van de openbare aanklager en sprak even later de doodstraf uit. De 40-jarige mecanicien is schuldig bevonden aan alle aanklachten, stelde de hoofdrechter I Made Karna.

Amrozi (foto: epa) begroette zijn straf met grote vreugde. 'Allah O'Akbar' (God is de grootste) riep de islamitische militant die 'als martelaar wil sterven'. Zijn advocaten tekenen beroep aan tegen de uitspraak. In en buiten de rechtszaal applaudisseerden de familieleden van de slachtoffers na de voorlezing van het arrest.

Amrozi werd onder meer van beticht van het voertuig en een ton chemische producten te hebben gekocht die gebruikt werden bij de aanslag tegen een restaurant en een discotheek op het Indonesisch toeristisch eiland Bali, op 12 oktober 2002. De meeste van de 202 dodelijke slachtoffers waren buitenlandse toeristen.

Amrozi behoort met zijn twee broers en Imam Samudra tot de kerngroep die de aanslag heeft gepland en uitgevoerd. Zij zijn lid van de militant islamitische groepering Jemaah Islamiyah. Er verschijnen 34 beklaagden voor de rechter.

Naar de uitspraak over Amrozi werd sterk uitgekeken, twee dagen na de aanslag van Jemaah Islamiyah op het Amerikaanse Marriott Hotel in Jakarta. Daar vielen 10 doden en ongeveer 150 gewonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud