Eerste hoofdaanklager Internationaal Strafhof beëdigd

(belga) - In het Vredespaleis in Den Haag is maandag de eerste hoofdaanklager voor het Internationaal Strafhof beëdigd. Het is de vijftigjarige Argentijnse advocaat Luis Moreno Ocampo.

Ocampo kreeg bekendheid door zijn aanklachten tegen het militaire regime van Argentinië in de jaren '80. Maandag legde hij tegenover de 18 rechters van het Internationaal Strafhof de eed af.

Het Internationaal Strafhof is de eerste internationale instantie die oorlogsmisdadigers van over bijna de hele wereld kan berechten. Het is intussen door negentig landen erkend.

Grootste tegenstander van het hof is de VS. De regering in Washington wil uitsluiten dat Amerikaanse diplomaten of militairen om politieke motieven terecht moeten staan. De VS heeft met 37 landen afspraken gemaakt om geen Amerikanen uit te leveren aan het Internationaal Strafhof.

Ocampo zal eerst een team van aanklagers vormen voordat de eerste aanklacht zal worden verstuurd. Met dat team zal hij een inschatting maken over welke zaken prioriteit hebben. Naar verwachting zal het nog enkele maanden duren voordat het complete team van aanklagers operationeel zal zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud