Eerste processen Guantanamo in zomer 2007

Op de Amerikaans marinebasis Guantanamo op Cuba zijn voorbereidingen aan de gang om daar vanaf de zomer van 2007 tientallen gevangenen, verdacht van banden met al-Qaida of de taliban, te berechten Dat zegt een functionaris van het Pentagon.

(belga) Van de 435 mensen die er op Guantanamo gevangen zitten, verschijnen er 'ongeveer 60 tot 80' voor militaire uitzonderingsrechtbanken, zei donderdag de viceminister van defensie bevoegd voor detentiekwesties, Cully Stimson.

'Vanaf het moment dat deze mensen van oorlogsmisdaden worden beschuldigd, denk ik dat de eerste hoorzittingen en de processen vanaf komende zomer kunnen beginnen', voegde ze eraan toe.

Nu zijn er maar tien gedetineerden in staat van beschuldiging gesteld. Er staan nog andere inbeschuldigingstellingen op stapel, met name tegen veertien belangrijke leden van al-Qaida die begin september naar de basis op Cuba zijn overgebracht na jaren in geheime gevangenissen van de CIA te hebben vertoefd.

'Het Bureau van de militaire uitzonderingsrechtbanken zal onderzoek voeren naar de gedetineerden. Ik veronderstel dat de 14 daarbij zullen zijn. Het (Bureau) beslist wie in beschuldiging zal worden gesteld', zei Stimson.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft vorige week de wet bekrachtigd die eind september door het Congres is gestemd. De wet regelt de installatie van militaire uitzonderingsrechtbanken om 'vijandige strijders', verdacht van banden met het terrorisme, te berechten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud