Effect eliminatie Al Zarqawi miniem

Het elimineren van terreurleider Al Zarqawi kan best niet overschat worden, zo meent anti-terreurvorser Walter Posch van de Europese Unie. 'Zarqawi's dood is geen groot succes in de strijd tegen het terrorisme', zei Posch.

(belga) 'Het zaad van de Al Qaeda-ideologie begint nu pas te ontkiemen', aldus de Oostenrijker in een interview gepubliceerd op de internetsite van de Weense krant Der Standard. Walter Posch werkt voor het in Parijs gevestigde EU-instituut voor veiligheidsstudies (EUISS).

Na de dood van de 'zeer controversiële' Al Zarqawi zou het voor Al Qaedastrijders mogelijk gemakkelijker worden om Iraakse verzetscellen te infiltreren, meent de islamdeskundige. Iedereen in Irak kon gebruik maken van de merknaam-Zarqawi: de soennieten (en de bezettingstroepen) schoven hem als 'verpersoonlijking van het kwaad' de schuld toe voor de meeste gewelddaden, Al Qaeda kon via hem bewijzen dat het netwerk 'actief' was in Irak en de Irakezen zelf hadden 'een buitenlander' die voor het bloedvergieten verantwoordelijk was.

Volgens Posch was Zarqawi een persoonlijkheid 'waarin verscheidene mensen samensmolten'.

'Zarqawi I' was een Jordaniër die in 2002 naar het Iraaks-Koerdische Halabja afzakte en daar zwaar gewond raakte. In Bagdad werd hem wegens koudvuur een been afgezet, waarna hij zo goed als van de aardbodem verdween. Die 'Zarqawi I', zegt Posch, was een simpele, radicale persoon zonder de intellectuele capaciteiten om een leider te worden. 'Meer een misdadiger dan een islamfundamentalist', zegt Posch.

Plots verschijnt echter 'Zarqawi II' ten tonele, vicevoorzitter van het al-Qaidafiliaal in Mesopotamië, een sluw leider en strateeg. Terwijl de originele Zarqawi nooit tot het selecte clubje rond Osama bin Laden was toegelaten, blijkt hij, aldus Posch, in 2004 officieel te zijn benoemd tot diens plaatsvervanger in Irak. De vraag is echter, aldus de Oostenrijker, of Bin Laden wel een organisatie met een structuur en filiaalleiders heeft.

In de overgang tussen de twee Zarqawi's was het regelmatig speculeren geblazen of Zarqawi nu één dan wel twee benen had.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud