Endeavour succesvol naar ruimtestation ISS gelanceerd

©EPA

Op het Kennedy Space Center in Florida is zaterdag het ruimteveer Endeavour succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS gelanceerd, zo was rechtstreeks op NASA TV te volgen. Hoofdbedoeling van de twee weken durende shuttlemissie, de vierde en laatste dit jaar, is de spacemeccano - deels hoogtechnologisch - klaar te maken voor permanente bewoning door zes in plaats van drie mensen vanaf volgend jaar.

(belga) - De Endeavour vertrok om 01.55 uur Belgische tijd op platform 39A en kwam negen minuten later in een baan om jacht te maken op het ISS. De koppeling op zowat 352 km hoogte is voorzien voor zondagavond 23.13 uur Belgische tijd.

De zeven - allen Amerikaanse - astronauten van de Endeavour hebben bijna 15 ton materiaal en uitrusting voor het ISS bij zich. In het oog springen nieuwe slaapcabines, twee nieuwe ovens om voedsel op te warmen, een koelkast voor levensmiddelen en drank, een diepvriezer, een tweede toilet en een tweede tredmolen voor lichaamsoefening.

Veel aandacht is er voor een 250 miljoen dollar kostend dubbel syteem voor de zodanige zuivering van urine, ander afvalwater en water uit condensatie, dat er drinkwater ontstaat.

Tot nu toe werd het merendeel van het drinkwater aangevoerd door shuttles en Russische cargo's, maar dit is niet langer houdbaar. De ervaringen met het nieuwe, weinig appetijtelijk lijkende systeem kunnen trouwens leiden tot gelijkaardige systemen voor langere missies doorheen ons zonnestelsel.

Er zullen tijdens de 27ste missie ter assemblage en onderhoud van het ISS vier ruimtewandelingen van elk 6,5 uur zijn, waarbij in het bijzonder wordt gewerkt aan de reusachtige scharnieren die ervoor moeten zorgen dat de zonnepanelen zich continu optimaal naar onze ster richten. Meer dan een jaar geleden is opgemerkt dat een van die twee door vervuiling wat stroef werkt, ten nadele van de stroomvoorziening. De voorziene oplossing is smeren.
De astronauten plaatsen tevens twee antennes op de buitenwand van de Japanse Kibo-module en een nieuwe camera op een van de steunbalken van het ISS.

De (Russische) basismodule van het ISS werd op 20 november 1998 gelanceerd. Sinds 2000 is de steeds maar uitgroeiende spacemeccano steeds bewoond geweest.

Bemanning

Gezagvoerder is de 47-jarige Christopher Ferguson die aan zijn tweede ruimtetrip toe is, copiloot is het 44-jarige 'groentje' Eric Boe. De 44-jarige Steve Bowen is als vluchtspecialist eveneens een nieuwkomer en zal drie keer in het absolute luchtledige werken. Er zijn twee uitstapjes voorzien voor de 41-jarige nieuwkomer en vluchtspecialist Shane Kimbrough. Eveneens als missiespecialist is de 45-jarige Heidemarie Stefanyshyn-Piper aan haar tweede vlucht toe, waarbij haar drie ruimtewandelingen wachten.

De 53-jarige Donald Pettit is een vroegere permanente bewoner van het ISS dat hij nu als vluchtspecialist zal bezoeken. De 44-jarige Sandra Magnus zal tijdens haar tweede ruimtemissie Greg Chamitoff als vluchtingenieur aflossen in het ISS. Ze zal het gezelschap hebben van de Rus Joeri Lontsjakov - een reisgezel van Frank De Winne eind 2002 - en de Amerikaan Mike Fincke om in februari 2009 naar de Aarde terug te keren. Chamitoff (45) vertoeft sinds mei in het ISS.

De ontkoppeling is voorzien voor 27 november, de landing op het Kennedy Space Center op 29 november om 20.10 uur Belgische tijd. De NASA heeft echter vooraf al een verlenging van de vlucht met een dag in het achterhoofd gehouden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud