Erdogan ontevreden over verkiezingsoverwinning

Recep Tayyip Erdogan - Foto AFP

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan verklaarde zich ontevreden over de score van zijn (islamistische) partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag. Nochtans behaalde zijn formatie een overwinning met 39,1 procent van de stemmen.

(belga) - 'Als u mij vraagt of ik tevreden ben, dat ben ik helemaal niet. Het kon beter', zei hij op een persconferentie 's avonds laat.

Volgens voorlopige resultaten, na telling van 80 procent van de stemmen, wordt AKP, al sinds 2002 aan de macht, gevolgd door de sociaaldemocratische partij CHP met 20,9 procent. CHP is de belangrijkste oppositiepartij in het parlement. Op de derde plaats komen de nationalisten van MHP met 16,2 procent van de stemmen achter hun naam.

Tijdens de campagne had Erdogan ingezet op een betere uitslag. In een interview vrijdagavond stelde de voormalige burgemeester van Istanbul dat zijn partij een nederlaag zou lijden indien ze minder dan 47 procent zou behalen, haar score bij parlementsverkiezingen van 2007. Toch verklaarde Erdogan dat de uitslag als een 'nieuwe vertrouwensstem voor AKP' moet worden gezien.

De algemene secretaris van CHP, Önder Sav, oordeelde op zijn beurt dat 'AKP in vrije val is'.

De verkiezingen werden getekend door geweld waarbij vijf doden vielen en een honderdtal gewonden, vooral in het overwegend Koerdische zuidoosten.

De oppositie, in het bijzonder CHP, behaalde een belangrijke doorbraak in de twee grote metropolen Istanbul en Ankara, maar geen overwinning.

Zowat 48 miljoen kiezers trokken naar de stembus om hun vertegenwoordigers in de lokale administraties aan te duiden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud